Скален феномен “Пробит камък”, с.Равна – по следите на историята Равна | Guide359.com

Скален феномен “Пробит камък”, с.Равна – по следите на историята

Категории: Храм , Природа , Маршрут
Пропита с история и легенди, мистерии и загадки, научно-доказани хипотези или само с предположения, е древната земя, заключена между селата Невша, Равна и Венчан, на територията на днешната област Варна.


Тъй като, тези места са смятани за първите, по които хан Аспарух и прабългарите от неговото племе са се установили и избрали за своята нова държава България, точно тук са открити и огромна част от следите, отвеждащи ни към изворите на прабългарското присъствие отсам водите на река Дунав.


Уникално на вид скално образувание, разположено на висок и стръмен хълм-сипей, ориентирано в посока север-юг, се приема за едно от категоричните доказателства за похода на аспаруховите българи в този район на страната ни.


“Пробитият камък” в землището на село Равна, община Провадия, област Варна, или както местното население нарича още този скален феномен – Куклата, се смята за култов обект, изпълнявал ролята на примитивна древна обсерватория при определяне дните на равноденствие през различните сезони на годината. В отвесна трапецовидна скала, с нарочната и очевиднанамеса на човешка ръка, е изсечен специален отвор, в който слънцето застава при равноденствие. Подобна традиция и афинитет към изграждане на каменни светилища, вече са ни познати от древнотракийската култура.


Ето защо, съвсем логично, се приема фактът, че преди идването на прабългарите, “Пробитият камък” е обслужвал религиозните вярвания и потребности на траките, както и техния култ към Слънцето. В този смисъл, заслужава да се отбележи, че прабългарският календар, подобно на календара на траките е слънчев, а не лунен – какъвто е, например тюркският, тъй като тангристката култура и религия, също като тракийската, се основават върху култа към Слънцето.


“Пробитият камък” или "пробитата скала" – друго название, под което се среща в някои означения и публикации, ще откриете с поглед съвсем лесно и бързо, тъй като се издига достатъчно високо и се забелязва отдалеч – дори, от асфалтовия път, който минава в подножието на възвишението - близо до жп-гарата на с.Равна.


Ако, не ви е достатъчно съзерцаването на окултната скала от разстояние и държите на близостта с историческото наследство – можете да предприемете изкачване на високия хълм, разбира се – при подходящи условия,с предварителна нагласа иподготовка. Изкачването отнема около час време, но в резултат – ще бъдете възнаградени с красотата на пейзажа и богатството от земни форми и цветове наоколо. Най-впечатляващата гледка на върха, разбира се, е скалният пръстен в пробитата скала,наречен от известния наш учен-фолклорист проф.Анчо Калоянов – “Престолът на Тангра”. С това название, още веднъж се потвърждава ранното прабългарско присъствие тук и се придава необходимата историческа значимост.


А с площта си от 80 хектара, уникалното скално светилище “Пробит камък” е част от списъка на защитените територии в България.Описание/адрес на местоположение:

В участъка на автомагистрала Нови Пазар - Варна има отбивка за село Венчан.След с.Венчан се продължава за с.Равна. За отправна точка може да се ползва и град Провадия.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

15.02.2014 г. - tatyana_z
За Венчан трябва да отбиете от магистралата при табелата за Млада гвардия/Белоградец. Другият вариант с ориентир Провадия минава през Златина. Разходката си заслужава. Следобед слънцето красиво огрява скалата, а изкачването до \"върха\" е същинско приключение. Ще получите добра доза адреналин, особено на спускането. Стабилните обувки и стари кожени ръкавици са задължителни.
21.02.2010 г. - Дияна
От материали на milkovi2006 се запалих да видя толкова нови за мен места. Същото е и с тази статия - благодаря Ви !
10.01.2010 г. - milkovi2006
Точно този, за който се разказва тук, е "пробит" камък и мисля е описано достатъчно точно защо.Иначе побити камъни в България - има на много места.
10.01.2010 г. - rositca
nari4ase pobit kamuk
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори