Църква “Свети Димитър Солунски”, Асенова махала Велико Търново | Guide359.com

Настаняване във Велико Търново:
Апартаменти във Велико Търново
Къщи за гости във Велико Търново
Хотели във Велико Търново

Църква “Свети Димитър Солунски”, Асенова махала

Категории: Култура , Строителство

Обичам да се връщам тук! Харесвам архитектурата на тази църква – най-любима ми е от всички в старата Асенова махала на старопрестолната ни столица Търново.


С часове мога да се взирам в старателно подредените тухли на градежа й и да попивам с очи архитектурното й съвършенство.


Изящна и великолепна, а в същото време – достолепна и величествена, гордо изправена под североизточния склон на хълма Трапезица, църквата “Свети Димитър” неусетно и незабелязано, ме връща при себе си всеки път, щом се окажа гост на града.


Може да е, и от любов към историята, знам ли?! Все пак, това е най-старата средновековна търновска църква. Името й заслужено заема почетно място в нашата история. Тук, двама боляри – братята Асен и Петър, обявяват въстанието на българите за отхвърляне на византийското владичество през 1185 година. Според легенда, братята разпространили слух, че сам покровителят на Солун – Свети Димитър, е дошъл в Търново да помогне на българския народ да се освободи. След успешния край на народния бунт и възстановяването на българската държава, се предполага, че църквата е станала царска. Тук, са били коронясани първите български владетели от династията на Асеневци – Петър, Асен, Калоян.


Малко по-късно – към края на 17-ти век или началото на 18-ти, към храма е създаден и манастир, към който принадлежат откритите археологически разкопки след 1971 година – четири големи сгради, разположени на изток, запад и юг. Някъде от втората половина на 14-ти век, е бил изграден голям християнски некропол, просъществувал почти до началото на 20-ти век. От него са разкрити и проучени повече от 500 погребения, съхранени днес в специална костница в северния край на двора.


Многократно подлагана на изпитанията на времето – на грабежи и разрушения, църквата “Св.Димитър” окончателно е унищожена през 1913 година след силно земетресение.


Следват първи археологически разкопки в района, проучвания, изследвания, за да приключи всичко успешно с архитектурната й реставрация през 1977 година. Само две години след това - през 1979г., е обявена за паметник на културата с национално значение.


През 1985 година, във връзка с честванията на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър, най-после, напълно възстановеният храм отваря врати като музеен обект.


И така, ден след ден, година след година – църквата „Свети Димитър” в Асенова махала на Велико Търново, привлича с история и архитектурен чар вниманието на любознателния турист.


А когато дойдете и се огледате наоколо, с почуда – също като мен, ще установите колко много история е събрана на шепата земя, разделена от река Янтра на две. Асенова махала, освен величествената гледка към царствения Царевец и изходна точка към него, може да ви послужии за други отправни маршрути – към Самоводската чаршия, Арбанаси, Света гора...


А аз...Аз, ли по кой път ще поема?!....Просто, ще продължа да се връщам тук!Всеки път! И винаги, когато усетя вътрешната потребност от емоционален заряд и досег с любимите ми български места.За автора:

Диляна Котоманова

Описание/адрес на местоположение:

Велико Търново, Асенова махала

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори