Още един природен феномен-Мусинската пещера Павликени | Guide359.com

Още един природен феномен-Мусинската пещера

Категории: Култура , Храм , Пещера

В един прекрасен неделен ден нямаше какво да правим, нямахме никакви планове. Но определено затворени не ни се стоеше, трябваше да се възползваме от хубавото време. След час размисъл решихме, че можем да посетим с. Мусина и да отидем на гости на родителите на моята колежка. Която ни уверяваше колко вкусно готви майка й и че ще съжаляваме, ако не опитаме от нейните ястия. И така речено-сторено. Нямах търпение да пристигнем там, защото аз обожавам тихите и спокойни местенца. По пътя колежката ми ни разказа за Мусинската пещера, която се намирала в покрайнините на селото. Това още повече засили моя интерес и преди да отидем и да опитаме от вкусните гозби на майка й, аз искам първо да посетим това място. Стигнахме в Мусина за около 30 минути. Спряхме колата пред тяхната къща и продължихме пеша. Стигнахме до едно мостче, от което се откриваше прекрасната гледка към пещерата. А наоколо плуваха малки и големи патета в ручейчето, над което минаваше моста. Повървяхме още 5-10 минути и най-накрая бяхме там. Мога само да кажа,че всичко изглеждаше много красиво. Скалите, в която беше издълбана самата пещера озглеждаха величествени и невероятни. От пещерата извираше вода, като река, която се чуваше как тихичко клокочи и върви по пътя си. Когато влязохме вътре, светнахме си с малко фенерче и загледахме с интерес. Беше прохладно и приятно, а лятото тук е идеалният вариант да се избяга от непоносимите жеги. В началото на входа имаше следи от изгаснал огън, явно скоро някой е бил тук. Особено интересни ми бяха карстовите образувания като сталактити, сталагмити и т.н., които бяха много тук. Мусинската пещера е с дължина 340 метра и е изцяло проучена и картографирана от учените. В нея се намира и цяла прилепова колония. Подземната река, която тече тук се смята, че идва чак от Стара планина. В тази река, която минава и през самото селце, местните жители си ловят големи и едри пъстърви, все път, когато им се преядът.


Оглеждането на пещерата не ни отне много време. На тръгване аз отново се обърах към нея, за да се сбогуваме. Слънцето силно огряваше набраздените и студени скали, а лъчите му се отразяваха игриво във водата. Цялата природа сияеше.


След хубавата ни разходка дойде и време за обяд. И познайте с какво ни нагостиха....С пъстърва, разбира се. Докато се хранехме, облизвайки си пръстите, се заговорихме нещо за тази пещера. Бащата на колежката ми ни разказа, че преди там е имало осветление. Но някой е задигнал всичките кабели и осветителна техника. Стана ми мъчно, защото вместо да се радваме и пазим нашите забележителности, понякога се получава точно обратното.За автора:

Диляна Котоманова

Описание/адрес на местоположение:

на 15-20 км. от Велико Търново,по магистралата Варна-София,завива се на отбивката за Павликени.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори