Пещера "Магурата" Рабиша | Guide359.com

Пещера "Магурата"

Категории: Култура , Природа , Пещера , Маршрут

Покрай голямата еуфория около номинирането на Белоградчишките скали за едно от седемте чудеса на света, околността се превърна в един от най-желаните туристически маршрути не само сред българи, но и сред чуждите туристи. Несъмнено областта може да се похвали с доста феномени, приковаващи вниманието. Който се е докоснал до вече световноизвестните Белоградчишки скали, знае, че само на 18 км. от тях отстои една от най-красивите пещери в България – Магурата или както още се нарича Рабишка пещера. Намира се в северозападна България, близо е до село Рабиша. Магурата е една от най-големите български пещери. Изходът и се нарича Вратача. Някои от залите в пещерата имат колосални размери. Има няколко зали – Триумфалната зала – дълга 128м., Полета, Хармана, Стрелбището, Галерията с рисунките, Зловеща Галерия, Слънчева зала. Всички зали са свързани чрез галерии и пещерни тунели. Магурата е богата на сталактити, сталагмити и сталактони. В Триумфалната зала има и малко езеро, а в южната и част са изградени каменни стълби, водещи към дъното на залата. В Магурата се срещат няколко вида прилепи, бръмбари, мокрици, гъби и плесени. А съвсем наблизо се намира и най-голямото безоточно езеро в България наречено Рабишкото езеро.


В Магурата са намерени останки от първобитния човек. Интерсеното тук е, че от както се правят проучвания са открити няколко последователно наслоени селища от ранната бронзова епоха и от ранната желязна епоха. Оръдията, които са немерени към тези жилища са от камък, кремък, кост, рог на елен. Керамиката е черна, сиво-черна, кафява, изработвана е на ръка и с добре загладена повърхност. Формите са разнообразни – паници, чашки, аскоси. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените на Галерията има скални рисунки, могат да се видят рисунки още от времето на ранната бронзова епоха. Рисувани са през времето от 3000 до 1200 г. пр.н.е. Изобразени са култови и ловни сцени. Съвсем близо до пещерата се намира още една пещера Магура II, която е една от най-труднодостъпните пещери в България има много ниски галерии, които се преодоляват само с пълзене. Поради малките си размери е непригодна за посещения.


През 1961г. Магурата заедно с района около нея с площ 71 ха са обявени за природна забележителност. Пещерата е национален туристически обект и неслучайно е включена в списъка на 100-те Национални туристически обекта. Всеки посетил пещерата ще се пренесе милиони години назад във времето и ще се замисли над това от къде сме произлезли, как са живели предците ни и ще може да оцени по достойнство едно от всичките прекрасни творения, с които ни е дарила нашата мила Родина!Описание/адрес на местоположение:

Белоградчик

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори