Балчик – бялото градче на Черно море Балчик | Guide359.com

Настаняване в Балчик:
Апартаменти в Балчик
Къщи за гости в Балчик

Балчик – бялото градче на Черно море

Категории: На море , Романтика , Плаж

Незнам как стана така да заобичам Балчик толкова силно. Може да се е случило в някоя далечна година, когато за пръв път съм пристигнала тук - нещо като любов от пръв поглед (..ах,тези клишета!), или заради няколкото поредни почивки, през последните лета...И аз самата, не мога да се начудя на това. Но, че Балчик е моето място по Северното крайбрежие на българската черноморска ивица – в това, поне съм сигурна.


Въпреки, че днес, Балчик е познат предимно като морски курортен град, началото на историята му ни отвежда към 5 век пр.н.е., когато тук е основана древногръцката колония Круной ( или Круни), което означава „градът на изворите”, заради многото извори на запад от градчето. По-късно, селището било преименувано на Дионисополис – на името на бога на виното и веселието – Дионисий, и заради развитото лозарство в района. Според легенда, морето изхвърлило веднъж по тукашните брегове статуя на бог Дионисий и това се превърнало в божествен знак за преименуването на Круной.


По-късно, прабългарите му дали името Карвуна, а през 14 век, когато заедно с цялата област, градът е владение на Балик – български болярин, по името на управителя на областта Добруджа, за пръв път в турски документи, се появява и днешното название – Балчик. Разбира се, съществуват и други предположения за произхода на името Балчик – едното го свързва с куманската дума „баликчик”, означаващо градче, а другото е за връзка с турската дума „балчук” – със значение калища, като се имат предвид калните порои, които се стичат по белите скали след всеки пороен дъжд.


Драматична е съдбата на града в по-новата му история. След края на Междусъюзническата война през 1913 г., заедно с цяла Южна Добруджа, Балчик попада в пределите на Румъния. Върнат е на България по мирен път, чак през 1940 г., по силата на Крайовската спогодба.


Днес, Балчик е привлекателен морски курорт от българското крайбрежие на Черно море, живописно разположен край тих, спокоен залив. Бели варовикови скали са обгърнали в каменна прегръдка малкото градче иму придават необикновен чар и привлекателност. Огромен надпис, кацнал на висок хълм - с името на града, посреща туристите досущ по холивудски. Е...Балчик може и да не е Холивуд, но е достатъчно харизматичен като избор за вашата почивка.


Разположен е на 37 км югоизточно от гр. Добрич, на 40 км северно от гр.Варна, на 18 км от гр.Каварна и съвсем близо – на 18 км от известния курорт Албена. Надморската височина на Балчик е 205 метра. Населението му наброява около 12000 жители. Балчишкото пристанище е на трето място по товарооборот у нас, след пристанищата на Варна и Бургас.


Новоизграден яхтен пристан (за колекционерите на факти – също трети по големина за България), превърнал се в уютен дом за елегантни като лебеди бели морски съдове, развихря фантазията на всеки любител на пътешествията и прибавя допълнително очарование към лицето на града. Крайбрежната алея колоритно е изпъстрена с множество заведения за хранене, разположени върху платформи – направо върху водата, както и с безброй малки магазинчета за сувенири, от които да отнесете малък спомен от тук. Така, както и аз нося моя спомен за най-белия, най-романтичния град на нашето Черно море...и мечтая за ново неочаквано завръщане, все там....край Балчик...Описание/адрес на местоположение:

Балчик е разположен на добруджанския морски бряг, на 37 км югоизточно от гр.Добрич и на около 40 км северно от гр.Варна.Намира се на 44 км от Дуранкулак - границата ни с Румъния.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори