Пещерата "Леденика" Враца | Guide359.com

Пещерата "Леденика"

Категории: Пещера , Маршрут

На връщане от впечатляващото ни пътуване до Белоградчишките скали, решихме да не пропускаме възможността да посетим друг обект от 100 - те Национални туристически обекта, който като магнит привличаше любопитните ни туристически очи. Пещерата Леденика.


Многобройни и уникални са природните забележителности във Врачанския край. В продължение на хилядолетия водните капки като ненадминат склуптор са изваяли импозантната пещера Леденика. Тя е дълга около 300м., има 10 зали. Температурата в пещерата варира от -7° C до 15° C. Подземното творение е оформено в края на палеоцена и главно през кватернера. Пещерата е използвана за стопански цели още през последните десетилетия на XVIII век, а първите опити за нейното цялостно изследване са направени в началото на XIX век от врачанските турсисти.


Стръмното стълбище отвежда надолу към сякаш специално направен голям хол – това е Предверието, което през зимния и пролетния сезон се обкичва с леденокристална премяна. Напред води пещерният коридор Плъзнята. През теснина се влиза в Малката зала, която има почти кръгла форма. Неземна е обстановката в Голямата зала с нейния каменен хаос, несрещани другаде причудливости и пищно великолепие на различните по големина, форма и цветове калцитни образувания.


Всяват респект огромните колони на сталактоните. Пещерняците сполучливо са оприличили подземните творения, като са им дали имена на хора и животни. Залата е сред най-големите в българските пещери. Забележителна е акустиката в залата. Каменни стъпала извеждат нагоре към вътрешната тераса Хладилника. Под нисък свод е Езерото – малко синтрово басейнче с кристално бистра вода, събрало според поверието сълзите на планината.


По железни стълби се слиза към Малката пропаст, където е застинал във времето бял каменен водопад. По нататък е асиметрично развитият коридор Завеските, в чиято югозападна част кората наподобява драперия. Стъпва се на малка площадка в Бялата зала, която със своите своеобразни каменни формирования е сред най-красивите части на пещерата. Стръмни железни стълби отвеждат нагоре до Седмото небе, което е най-високата точка на изумителния подземен палат. Пещерата Леденика е богата не само на образувания. Със своите 9 троглобионита тя се нарежда на едно от първите места в нашата спелеология. Пещерата е включена в рамките на резерват „Врачански карст”. Със своите вековни гори и просторни поляни околността предлага отлични условия за туризъм, отдих и закаляване.За автора:


Описание/адрес на местоположение:

На 16 км от гр. Враца

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

22.01.2010 г. - Милена
Невероятна пещера, имах чувството, че се намирам в нов 3D филм и всеки момент ще изскочи някой гном... Струва си да се посети!
14.01.2010 г. - viki
tam e vcarha
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори