Пещера Ухловица Могилица | Guide359.com

Пещера Ухловица

Категории: Почивка на планина , Пещера

Пещера Ухловица се намира на 3 километра от село Могилица, на около 35 километра от общинския град Смолян и на 40 километра от курорта Пампорово. Пътувайки от Пампорово за пещерата се минава през Смолян, оттам в посока Смилян, Могилица и следвайки указателните табелите, които се срещат почти навсякъде наоколо, се стига до мястото.


Достигането до самата пещера с автомобил е невъзможно. Колите се оставят на паркинга, обособен на място в подножието на Ухловица и оттам нагоре се върви пеша. Обезателно си вземете вода. Ако трябва се подкрепете с нещо от кафето на паркинга, сложете удобните обувки, пригответе си и по топла дреха, в случай, че е лято, и тръгвайте.


Пещерата се намира на около 1 километър нагоре. Върви се по горска пътека. На места има пейки, дори е направена беседка, където да поседнеш като се умориш. В края на пътеката започват стълбите, които са изключително стръмни. Изкачването по тях е доста изморително, но тъкмо, когато смяташ, че вече не са ти останали сили да продължаваш и се озоваваш пред пещерата.


Влизането вътре е на кръгъл час, в група и с водач. Групите не са много големи и има възможност да се чува добре какво разказва екскурзовода. Входът е 4 лева. Снимането е разрешено. Температурата е около 10-11 градуса, което си е просто чудесно. Ухловица е една от най-топлите пещери в България. И в нея има слизания по стълби и съответно после изкачвания, защото тази пещера изход няма. Предполага се, че е затрупан от свличане на земни маси и затова се налага, за да излезеш, да се върнеш по обратния път.


Красива пещера е, с доста образувания. Завършва със седем красиви езера и един леден водопад, наречен Белия водопад. Сред образуванията са т.нар. Стопанка и стопанин на пещерата, Дядо Коледа и др.


Ухловица е част от 100-те национални туристически обекта. Оттук може да си вземете поредния печат.Описание/адрес на местоположение:

На 3 километра североизгточно от с. Могилица, община Смолян

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори