Село Гигинци, Гигински манастир Гигинци | Guide359.com

Село Гигинци, Гигински манастир

Категории: Селски райони , Почивка на планина , Религия , Археология , Храм , Манастири

Здравейте!


Искам да споделя с вас впечатленията си за едно прекрасно място, намиращо се в полите на планината Църна гора. Става дума за малко село с население не повече от 150 души, намиращо се в област Перник, югозападно от град Брезник - село Гигинци.


Навярно малко от вас са чували за селото, но мисля, че повечето са чували за известния Гигински манастир - "Свети Безсребреници Козма и Дамян" (Църногорски манастир), намиращ се на 6 км. от селото. Кътчето Гигинци е едно от малкото места в България, в които мога напълно да се откъсна от стреса на големия град, от ежедневните грижи, с които се сблъскваме. Усещането на единство с първичността на природата, със сливането с балкана, с вдишването на чистия планински въздух е неповторимо.


Гигинци е пазител на културни забележителностти, свързани с християнската вяра на българите по време на османското робство. Безспорно един от паметниците на светата вяра на българските мъченици е "Гигинският манастир" Първоначалното местоположение на манастира е в местността "Китка", по-късно манастирът е построен в местността на село Гигинци, където е реставриран и се намира и до днес. Манастирът е известен с това, че не е пострадал от османско нахлуване през 1731 г, когато Bългарите от околността, окуражени от превземането на Ниш от австрийската армия, възстанали срещу османската власт.


По-късно в периода 1737-1740 година манастирът бива опожарен и разрушен, като огънят изгаря и неговата богатата за времето си манастирска библиотека. По-късно в периода от 1814-1822 г. започва възстановяването на светата обител с помощта на населението от съседните 26 села и отците Захария и Игнат. В този период ролята на манастира в областта на просветата за региона е много важна - създадено е килийно училище.


Мрачни за Гигинския манастир са годините от 20 век, когато светата обител е превърната за няколко месеца в място за задържане, а след това в него е настанена и войскова част. За известно време манастирът е бил и детски лагер. Следва период, в който той е бил отдаден под наем, като най-често се е използвал за отглеждането на добитък. В късните години на 20 век в манастира отново има монаси. Тогава започва и неговата реконстукция. В момента той е една от големите туристически забележителностти в региона. Всяка година на 02 Май на ливадите около манастира се организира събор, на който се стичат стотици хора. Така в унеса на красотата на запазената природа и културни паметници на българската история се прекарват няколко дни в подножието на красивата Църна гора.


Напускайки това красиво девствено кътче, се чуствам зареден с оптимизъм и енергия за посрещането на ежедневните проблеми на шумния и голям град.За автора:

Здравейте! Понастоящем съм студент в УНСС - София. Интереси - Литература, икономика, туризъм, бизнес

Описание/адрес на местоположение:

Село Гигинци се намира в планински район, югозападно от Брезник. То е разположено в подножието на планината Църна гора. Част е от Руйско-Верилската планинска верига.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

01.05.2010 г. - нкол
много са хубави зградите
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори