Божия мост Чирен | Guide359.com

Божия мост

Категории: Почивка на планина , Природа , Пещера

"Божия мост" е уникална природна забележителност, известна още като "Жабокрек". Тои се намира в Чиренско-Лиляшкия карстов район. Природният феномен се намира в близост до Врачанския балкан. Карстът изсмуква плодородната почва и държи водата дълбоко в земята, затова и самата местност прилича горе-долу на пустиня, но пък за сметка на това е доста красива. Този район е богат на извори.


"Божия мост" е на 15 километра от Враца и до него се стига по два маршрута. Единият път е през село Лиляче, а другият е по пътя от Враца за село Чирен. След разклона към Чирен от главния път, на 6 километра има разклон на ляво, продължавате около 2 километра до билото срещу вас и завивате на дясно по бетоннен път от който се вижда стара римска крепост-градище. Това е крепост от ранното българско средновековие. От последната кула на тази крепост се тръгва по стръмна пътека за входа на "Божия мост".


Входът на тази природна забележителност е висок около 20 метра и широк около 25 метра, а тунелът от пещери, образувал се под земята е дълъг около 100 метра. Под "Божия мост" тече "Лиляшка бара", която през най-сухите месеци почти изчезва, а на нейно място остават само големи локви с тиня и жаби, от където идва и другото име на това прекрасно място. Локвите в "Божия мост" не изчезват напълно защото пещерата пази хлад, дори и през най-горещите дни. Каменните сводове на моста се издигат във височина и образуват гигантски тавани и слънчеви зали, за да не може човек да скрие възхищението си от това божествено чудо.


Божият мосте обявен за природна забележителност на 05.02.1964 година. На това прекрасно място идват много туристи - даже чужденци. Природо защитниците са изградили дървени пейки и са обезопасили максимално стръмната пътека. За хората обичащи да ходят на къмпинг е много подходящо, защото има изградено огнище и е в близост до друга забележителност -"Тиганчето" (прохладно вирче за летните дни). В близост се намират и останките на крепост от римско време.


Бих казала, че "Божия мост" не отстъпва по нищо на други подобни природни обекти и го препоръчвам живо на природолюбителите.За автора:

Павлина Пецева

Описание/адрес на местоположение:

На 15 км. от Враца.По пътя за Чирен се завива на ляво и продължава 2 км.,после се завива на дясно и продължава около 500 м.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

20.06.2010 г. - :}
izglejda krasivooooo (sun) trqbav da se vidi na jivo :}
18.04.2010 г. - Случаен
Да... Вече съм на 50, а от 15 години живея във Враца... За първи път едва сега, и съвсем случайно, посетих Божият мост. Впечатляващо и уникално! Даваш си сметка, колко е велика Природата и колко сме драбни и преходни смъртните на този Свят! Вижте Го! Тогава ще разберете, че ви е липсвал!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори