Град Попово и Ковачевско кале Ковачевец | Guide359.com

Град Попово и Ковачевско кале

Категории: Крепости , Строителство , Маршрут

Според старо предание, пренасяно от поколение на поколение, историята на град Попово започва от свещеник, установил се със семейството си тук – на поляна, обградена отвсякъде с вековни гори. С усилен труд, изкоренявайки дърветата и разоравайки почвата, той си създал обработваеми земи. Една есен паднал ранен сняг и заварил в района малка турска войскова част, която била принудена да презимува в поповите имоти. Щом през пролетта турските аскери се добрали до Цариград, султанът - учуден, пожелал да се срещне с техния спасител. Когато свещеникът пристигнал със синовете си заедно с волска кола, натоварени със земеделски сечива, на въпроса как е успял да изхрани не само собственото си семейство, а и всички войници, той – само с жест отговорил, посочвайки натоварената кола и синовете си. С признателност, султанът надарил свещеника богато и го проводил със заръката да живее спокойно и свободно там, където се е установил. Така се появило Попкьой или “поповото село”, наследник на което е днешно Попово.


Днес, дори и да нямате път през малкото градче на североизток, ако забързани по собствени дела, пътувате от София за Варна или обратно, решите да отбиете леко встрани, неминуемо – само на няколко километра от гр.Попово, ще забележите впечатляващи руини, придобили настоящия си вид, благодарение на дългогодишните разкопки и проведените реставрационни действия.


Късноантичната римска крепост “Ковачевско кале” се намира непосредствено край асфалтовия път Попово – Бяла, на 6 км западно от гр.Попово. Разположена е в малка равнинна долина, която се е образувала при вливането на притока Чепез дере в река Ковачевска (Ерек дере). В древността, пряка видимост към Ковачевско кале имало единствено от изток и запад, а от север и юг – крепостта оставала закрита и защитена от три средно високи плата. Още, при своите теренни обхождания и проучвания в тази част на България, Карел Шкорпил, описвайки древния севернобалкански път от Марцианополис до Мелта, през Никополис ад Иструм, отбелязва, че Ковачевско кале е втората пътна станция на този римски път, и изготвя план на укрепителната й система.


Мощна крепостна стена, строена през 4-ти век, с дебелина от около 3,20 метра, е опасвала обширна територия с предполагаеми размери – към 50 декара. Задължителна част от крепостното строителство тук¸ са установените при проучванията голям брой, издадени пред стената, кули - четиринадесет, от които са били с U-образна форма, разположени почти симетрично по дължината на крепостта, и четири кръгли кули – по една за всеки ъгъл. Две порти – северна и западна, мост над река Чепез дере – вече не съществуващ, подземен водопровод, изграден от глинени тръби, са допълвали детайлите от градежа.


Преди началото на редовни археологически проучвания през 1990 година в района на Ковачевско кале, са били известни много малко факти за съществувалата някога крепост, получени от случайно намерени тук, предмети.


В резултат на периодично провежданите разкопки край гр.Попово през последните двадесетина години, днес руините на крепостта, в по-голямата си част, са добре проучени и консервирани, а археологическите находки са изложени в историческия музей на града.


За преминаващите от тук, не остава нищо друго – освен да поспрат за кратка почивка, която да се превърне в почти неочаквана среща с историята и символа на град Попово – Ковачевското кале.За автора:

Николина Милкова

Описание/адрес на местоположение:

Ковачевско кале се намира на 6 км западно от гр.Попово,в непосредствена близост до асфалтовия път Попово - Бяла;Марцианополис - дн.Девня; Мелта - край дн.Ловеч; Никополис ад Иструм - днешното село Никюп, Великотърновско.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

04.03.2010 г. - Асен
www.kovachevsko-kale.hit.bg - много повече :-)
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори