Плаж "Иракли" Емона | Guide359.com

Плаж "Иракли"

Категории: На море , Плаж , Къмпинг

Дата на събитието: 03.04.2015

Иракли – име, което навява най-различни асоциации у любителите на морският туризъм. Очарованието от непокътнатата природа в съчетание с красив морски бряг простиращ се на повече от 3 километра е гледка, която все по-рядко може да бъде забелязана по нашето Черноморие. За щастие къде с усилията на държавата къде с частни инициативи това е едно от малкото места запазили в себе си тази приказна красота, коята всеки иска, но почти никой не прави усилия да съхрани.


Иракли е къмпинг намиращ се в централната част на Българското Черноморие на около 10 километра южно от Обзор и на около 25 километра северно от Слънчев бряг. Популярността на курорта расте ежегодно, като напоследък освен редовните посетители ( хипита и къмпингари ) се забелязва и засилено присъствие на чуждестранни туристи. Както всяко нещо в живота и това си има своите поожителни и отрицателни страни. Засиленият поток от туристи засилва апетитите на строителни предприемачи, които имат желание да застроят курорта и да го превърнат в поредното място където природата отстъпва пред тухли и бетон. За щастие включването на Иракли в Натура 2000 успява да запази целостта на курорта от безкрайните набези на търсещите бърза печалба чрез строителство. Плажът е разделен условно на две части. Северната е тази, която малко или много е променила естественият си облик и е отстъпила пред натиска на плажните концесионери. На нея са разоложени чадъри, два ресторанта, съблекални, както и всички по-известни морски и плажни забавления с цел да се задържат и привлекат нови чуждестранни туристи. Южната част на плажната ивица, която е известна като плаж Вая е тази, която е запазила до голяма степен натуралният си вид, и която е превърната в природен резерват, в който могат да се срещнат много защитени от закона растителни и животински видове. Условното разделение на плажа е образувано от река Вая, която в зависимост от природните условия може да бъде малко поточе или непреодолимо препятствие за желаещите да преминат от отсрещната страна. При вливането си в морето реката образува красив лиман, който сам по себе си привлича много любители на природата. Проблемите, които най-често възникват в тази част на плажа са свързани най-вече с незаконно къмпингуващите, които не само че нарушават ограниченията свързани с ползването на плажната ивица, но и оставят след себе си огромно количество отпадъци, които е трудно да бъдат почистени в последствие.


Края на плажа е близо до нос Емине чиито скалист бряг се врязва в морето и образува много красиви природни форми. Ако сте любители на по-екстремните преживявания можете да се гмурнете около скалите и да си потърсите големи миди, в които не е рядкост да откриете и скрита перла.


По стръмна пътечка в гората след половин часов преход можете да стигнете до село Емона, като по пътя си при повече късмет можете да се засечете и с някои от горските обитатели. Не е рядкост да видите малко зайче или сърна излезли да се разходят и нахранят сред полянките в гората. Местните обитатели на селото са много гостоприемни и на драго сърце ще ви приемат за гости и ще ви нагостят с прочутата по тези места смокинова ракия. Внимавайте с нея обаче, защото ако прекалите пътят на връщане може да ви се стори доста по-труден отколкото на идване.За автора:

Велизар Гоцев

Описание/адрес на местоположение:

-

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

29.01.2010 г. - Melany
Страхотен плаж, наистина. Ние срещнахме цели стада прасета...
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори