Пещера "Съева дупка" Брестница | Guide359.com

Пещера "Съева дупка"

Категории: Уикенд Заведения , Екология , Екопътеки , Природа , Пещера

Преди месец-два, когато все още есента обагряше с чудна палитра природата около нас, получих чудно предложение от роднини да посетя заедно с тях пещерата Съева дупка и да направим незабравими последните есенни топли дни.


Честно казано малко се позамислих тъй като шофьорът се изживяваше като Шумахер и не бях сигурна дали искам да рискувам като през целия път се моля за живота си. В крайна сметка се съгласих. Не че Шумахер не си прояви способностите, но като пристигнахме просто благодарих, че съм жива, поех дълбоко планински въздух и реших, че сега просто трябва да се насладя на екскурзията.


Съева дупа е пещера, в ловешка област и отстои на около 25 км. от Тетевен. Защо се нарича така? Смята се, че там са се укривали двама братя по време на Османското иго – Съйко и Съю. Когато влзох вътре просто занемях. Благодарение на благоустройствата, които е претърпяла преди време, сега пещерата дава невероятни условия да и се насладите и да се потопите в дълбокия пещерен свят.


Дълга е 400м. и спокойно можете да прекарате деня си там опиянени от образуванията формирани пред повече от 3 милиона години. Пещерата е достатъчно осветена, така, че смело се впускайте напред в изследване на прелестите и. Има общо 5 зали с интересни имена.


След първоначалното опиянение от входа се отправихме надолу, където ни очакваше желязна врата. Тук се намира първата зала с име Купена. Втората зала предлага невероятна гледка, нарича се Срутището и както може би сте се досетили се е образувала по време на земетресение. Каменните водопади са често срещани в българските пещери, не липсват и тук именно в тази зала. А какво е пещера без Концертна зала. Присъства и тук, а когато аз стъпих по крехкия и под, пред мен заблестяха толкова звънки сталакмити, сталактони и сталагтити. Това сякаш не бе реален свят, а приказка, която не исках да свършва.


Многобройни фигурки и образувания ни заобикаляха. Тази зала се нарича Хармана с невероятната си акустика е ставала подиум за концертните изпълнения на не една и две български естрадни звезди като Лили Иванова и Емил Димитров. Следващата зала наистина оправдава името си Космос. За какво ви е да летите в космоса, в тази зала мигновенно се отнасяте там, заради сталакмитите, които имат форма на звездно небе. А последната зала се нарича Белия замък, тъй като има гигантски сталактон приличащ на замък. Разбира се, абстрахирайте се от прилепите, те животинките просто си живеят там, не реагирайте като мен, не пищете! Със сигурност ще останете впечатлени от този съвсем различен свят, наречен Съева дупка, и ще поставите още един печат на книжката със 100-те Национални туристически обекта.Описание/адрес на местоположение:

Ловешка област, село Брестница, на 25 км. от Тетевен

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори