Кьорпеевата къща - Котел Котел | Guide359.com

Настаняване в Котел:
Къщи за гости в Котел

Кьорпеевата къща - Котел

Категории: Селски райони , Култура , Уикенд Заведения , Професии , Традиции

Чували ли сте за Кьорпеевата къща? Да трудно е името и аз не го бях чувала преди. Намира се в град Котел, а градът се намира на север от Сливен. Тази къща е уникален паметник на културата от времето на Възраждането, намира се в архитектурния резерват на град Котел.


Построена през 1872г., тя е истински шедьовър на късновъзрожденсктата симетрична котленска къща, въплатила в себе си вечния човешки стремеж към красота и удобство. На фасадата върху камък с декорация е издялана датировката на къщата с инициалите на собственика Радил Кьорпею. Архитектурата на къщата впечатлява с широката стряха, лекотата и топлината от благородния дървен материал. Портата е висока, а оградата каменна, а дворчето е покрито с каменни плочи.


Когато отворите тежката порта пред вас ще се открие невероятна старобългарска гледка. Сякаш се пренасяте мигновеноо във времето на Талев, в романа Преспанските камбани. Пристъпвайки по каменните плочи на двора , пред вас се открива лятната кухня, строена 4 години преди къщата. Сградата се състои от три помещения – кухня, водник и месилня; във водника се съхраняват съдовете с вода, а месилнята е помещението, в което се меси хляб. Дървени стълби отвеждат от нивото на двора в салона на първия етаж. Единствената стая с огнище е спалнята, която цялото семейство използва за почивка през нощта. Дървено вътрешно стълбище води на горния етаж. Неделима част от Кьорпеевата къща е избеното помещение. В него се влиза както през двора, така и през вътрешността на къщата. В обширната маза, с изход към улицата се намира ръчната мелница за зърно и кладенецът за вода. Всеки котленски дом е бил и малка работилница за шаяци и аби. От 27-те занаята, практикувани в града, основният дял се пада на тъкачеството и абаджийството. Неповторимите котленски килими и качествените аби разнасят славата на града по цялата Османска империя.


Можете на посетите Кьорпеевата къща всеки работен ден през лятото и от вторник до събота през зимата. Потопете се в атмосферата на възрожденския живот, усетете полъха на миналато!За автора:

Валерия Жечева

Описание/адрес на местоположение:

Град Котел, Област Сливен, ул."Ал.Стоян"№5

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

13.07.2010 г. - Анонимен
Благодаря.Най-накрая да се събудят човешките сетива за нещо,което притежаваме и успяхме да видим, че е близо до нас, на една ръка разстояние.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори