Поморие – за морето, вярата и солта . . . Поморие | Guide359.com

Настаняване в Поморие:
Апартаменти в Поморие
Вили в Поморие
Къщи за гости в Поморие
Хотели в Поморие

Поморие – за морето, вярата и солта . . .

Категории: На море , Плаж

Днес, Поморие си е все същото малко морско градче – само на 20 километра от Бургас, за което някога пееха Стефка Берова и Йордан Марчинков, разположено на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море. Плажната ивица, дълга около 7 километра, с обща площ от 18700 кв.м., богатият на желязо пясък, добиваната от свръхсоленото Поморийско езеро лечебна кал и модерната санаториална база, са само част от тукашните привлекателни предложения за съчетаване на целогодишен отдих, туризъм и здравно лечение. Останалите - всеки може да открие в изключително благоприятните климатични условия – продължително слънцегреене ( до 2360 часа годишно ), средна юлска температура на въздуха и водата от 23,6° C, бавно изстиване на морската вода, топлата и продължителна есен със средна есенна температура от 20,5° C, минимални снеговалежи със задържане на снега не повече от 5 – 7 дни.


Всичко това - разбира се,неминуемо превръща Поморие в предпочитан и любим за българина курорт, но . . . това не е всичко.


Град Поморие дарява всички свои гости с уникалните си природни забележителности, съчетани с възможността за познавателен, религиозен и поклоннически туризъм.


Тук, се намира единственият в България и Източна Европа специализиран музей, който представя технологията за производство на сол чрез слънчеви изпарения на морската вода. Музеят на солта е открит през 2002 година, като изграждането му е осъществено с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма „Фар”, в изпълнение на проектите “Всичко за солта” и “Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект”. Намира се в района на стария град – на тясната ивица между Поморийското езеро и самите солници, където на площ от 20 декара действащи солници, са изложени инсталациите, а посетителите могат на живо да се запознаят с всички технологични операции придобива на прочутата поморийска сол и луга, да разговарят със соларите, и така да се усети автентичната работна атмосфера. Откритата музейна експозиция е допълнена от възстановена част на теснолинейката за транспортиране на солта.Покритата част на музея разполага с колекция от топографски карти от периода 18 – 20 век. Освен това, отблизо могат да бъдат разгледани автентични соларски инструменти и съоръжения като дървени колички, гребла и други пособия. Поредица от стари фотоси проследява производството на морска сол още от началото на ХХ век до наши дни.


Както в повечето крайбрежни селища, така и в Поморие – някогашното Анхиало, християнството се появява по рано. Съществуват доказателства, че още в 3 - 4 век градът е бил посетен от монаси-християни.


Днес, поморийският мъжки манастир “Свети Георги” е любимо място за посещение на туристите по Южното Черноморие. Според исторически свидетелства, манастирът е бил основан от гръцки заселници през 7-ми век, но е разрушен от турците при превземането на България в края на 14-ти. Историята на възстановяването му към края на 17-ти век, се съдържа в следната легенда: някога земите в околността на Анхиало, заедно с голяма част от стария град, били собственост на османския феодал Селим бей. В чифлика работели българи, придошли от различни краища на България. Един от тях бил Недю Спасов от гр.Котел. Една нощ, благочестивият старец имал на сън видение, че на мястото на стария манастир бликаизвор с лековита вода. Собственикът на земята обаче - Селим бей, се възпротивил на разкопаването. Според преданието - съгласил се чак, когато сам той бил застигнат от лоша болест. С отварянето на извора, заедно с откриването на сладката и лечебна – според легендата, вода, било намерено и мраморно изображение на конник, което всички оприличили на Свети Георги. Селим бей пил от лековитата вода и оздравял, а край аязмото заповядал да се постори малък параклис, дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим бей доброволно приел християнството, дарил земите си на манастира и станал негов пръв игумен. Всъщност, това е краят на легендата, но и началото на една необикновена приказка за съхранената вяра в крайморските земи.


Така, на брега на морето - сред митове, предания и истини, подправени със соления вкус на поморийска луга и замесени с необходимата доза вяра, малкото морско градче Поморие – само на 20 км от Бургас, продължава смело в бъдещето своята многовековна история.За автора:

Николина Милкова

Описание/адрес на местоположение:

Град Поморие

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори