Пещерата Духлата Боснек | Guide359.com

Пещерата Духлата

Категории: Уикенд Заведения , Пещера , Маршрут

Ще започна с една малка загадка. Тя е най-дългата пещера в България и има цели 6 етажа. Дълбока е 53 метра. Тя има една от най-сложните пещерни системи в България и е неземно красива, та чак дъхът ви може да спре. Коя е тя, тази природна забележителност, рожба на река Струма? Да, пещерата е Духлата и е изключително интересна и интригуваща.


В местността Джераница - между селата Боснек и Чуйпетльово, по незнайни подземни пътища изчезват поне половината от водите на река Струма, за да се появят пак на бял свят след много километри. От десетилетия българските спелеолози работят в този район. Той крие най-сложните и големи хидроложки и пещерни системи в България.


След преодоляването на 18км. галерии на 6 етажа и 6 подземни реки, спелеолозите са попаднали на галерии с невероятно красиви образувания и приказни подземни езера в най-дълбоката наша пещера – Духлата. В най-големия от карстовите извори на района Верлото, бе открита нова пещера с дължина 6 км. В нея има цяло гробище на праисторически животни, калцирани от варовик. Врелото има река и огромни зали, където спокойно могат да се поберат няколко катедрали като „Александър Невски”. Много жалко, че другата, открита преди двадесетина години леснодостъпна пещера – Пепелянката, сред най-красивите в България, беше изцяло унищожена от вандали. Разбира се освен Духлата има още десетки пещери край Боснек, а най-големите открития в района тепърва предстоят.


Все пак не правете опити сами, без подготовка, екипировка и познания да влизате в тези пещери. Духлата е природен музей, който със своите подземия крие всичко, което може да се срещне в другите български пещери. Там където не е минала ръката на злосторници, са запазени такива девствени и природно красиви местности, че откривателите често не намират думи да ги опишат - от най-тънките цевични сталактити до мощни сталктони и сталагмити, от пещерното мляко до великолепните порцеланови бисери, от аномалните кристали и хеликтити до невероятни струпвания на групи образувания - всичко това прави Духлата една истинска съкровищница дело на река Струма.Описание/адрес на местоположение:

Село Боснек, общ. Перник, Пернишка област

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори