Къкринското ханче- част от нашата велика история Къкрина | Guide359.com

Къкринското ханче- част от нашата велика история

Категории: Култура , Трета възраст , Уикенд Заведения , Аз детето , Строителство

На 17 км. източно от град Ловеч се намира малкото и красиво селце Къкрина, където в годините на национално освободителни идеи и движения се провеждали множество революционни събрания и срещи на местните дейци. Там се и намира Къкринското ханче, което в онова бурно и страшно време играело особено важна роля в живота на местните жители.


Къкринското ханче е едно от многото места в България, свързани с революционна дейност и дало убежище на видни български радетели за свобода. Името на малкото ханче се свързва най - често с великият революционер и родолюбец Васил Левски, който до самият си край се борил против турските заптиета. Тук той намерил последен подслон, малко преди да бъде заловен от турските орди рано сутринта на 27 декември 1872 година.


Изворите говорят, че ханът бил нает от Христо Цонев - Латинеца, за да се провеждат там тайните заседания на Ловешкият революционен комитет. След като Левски бил хванат от турските потери, той изоставил ханчето. Цонев и Никола Цвятков били много близки приятели на Васил Левски и също били заловени. Но съвсем скоро били пуснати от турският съд за се завърнат по домовете си, а смелият Васил Левски поел цялата вина върху себе си и бил осъден на смърт чрез обесване. След този случай Христо Цонев не се завърнал повече в малката кръчма и Къкринският хан не възобновил повече дейността си. Малко по - късно сградата била опожарена и срутена, здрави останали само нейните основи. През 1901 година местните жители поставили на мястото, където бил хванат десетилетия по-рано младият бунтовник паметна плоча. По този начин те искали да изкажат уважението и почитта си пред паметта на Васил Левски.


След време Къкринското ханче било реставрирано и превърнато в музей. Това станало през 1931 година. В двора е издигнат висок плет, почти същия като този, който славно загиналият Левски се е опитал да прескочи в злощастната сутрин на неговото задържане. А близо до този плет гордо и величествено се издига паметника на смелият революционер.Описание/адрес на местоположение:

Намира се в Северна България в област Ловеч

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

23.02.2010 г. - ДЖЕНИФЪР
АЗ СЪМ ГОРДА ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРКА САМО ТОВА МОГА ДА КАЖА!!!!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори