Текето в с.Оброчище - разказ за един мююсюлмански манастир.. Оброчище | Guide359.com

Текето в с.Оброчище - разказ за един мююсюлмански манастир..

Категории: Религия , Традиции , Манастири

Ето и един обект от който аз лично останах удивена, надявам се че ще предизвика интерес и у тези, които ще прочетат следващите редове.


Оброчище е село, разположено на дъното на дълбок стар залив между Варна и Балчик, в живописната долина на река Батова и само на няколко километра от Албена. До 1942 г. старото му име е Текето, което в превод от турски означава мохамедански молитвен дом със стаи за дервиши - странстващи мюсюлмански монаси.


Историци смятат, че селцето се е оформило след построяването на мюсюлмански манастир от един ислямски духовен водач на име Ак Язълъ баба. Той е принадлежал към архаично религиозно течение в исляма, стоящо най-близко по своята същност и философия до християнството. След Освобождението от турско робство преобладаващото черкезко население в района е започнало да се изселва и на негово място взели да прииждат българи, предимно изселници от Беломорска Тракия. Вниманието им било привлечено от богатия на вода район и славата, която се носила из цялата империя, за целителната сила на манастира на Ак Язълъ баба. За разлика от джамиите на империята в манастира на село Текето можели да влизат и друговерци. На всеки било позволено да се поклони в тюрбето пред мощите на духовния водач и да получи надежда за изцелението на своите болести.


Според поверието в селото е имало мъж на име Атанасий който се е влюбил в момиче с мюсюлманска вяра, и е избягaл с нея. След дълги гонения е бил открит и убит. Вярва се че именно в храма е погребано тялото му.


И така кой е погребан там вярванията са различни, това което е важното е че независимо от вярата всички вярват че ако пъхнат ръката си в една дупка на храма ще се заредят с енергия. Храмът е построен в този си архитектурен стил през XIII - XIV век, седем стенна постройка. Били направени три чешми, било заградено и място за гробища. По този начин поселището започнало да придобива типичния за времето си облик на християнско село. Без да изневеряват на християнския си религиозен толеранс, новите преселници дълго време запазили някои от обредите за здраве и късмет в териториите на манастира, като част от тях пренесли в новопостроената християнска църква. Атанасовден станал и своеобразен празник за цялото село.


На този ден в православния храм се извършвали обреди за здраве и след това се отивало в манастира на Ак Язълъ баба, където заедно вярващите християни и мюсюлмани оставяли своя вещ или преспивали в района на гробницата на светеца. Те вярвали, че този оброк ще запази здравето на здравите и ще изцери болките на болните. Оттам може би идва и името на селото Оброчище. Думата оброчище означава религиозно светилище или място, където се извършват религиозни оброци и обреди.


Вярата че мястото е енергийно кара и много от хората посетили храма да оставят по някоя дреха да престои в храма за известно време след което си я взимат.


Разказче за място, обеденяващо религии и хора, култура и история , място което трябва да се посети.За автора:

Мелек Кароглу

Описание/адрес на местоположение:

Оброчище е село в Североизточна България -община Балчик, Област Добрич. Намира се в долина на река Батова и само на няколко километра от Албена.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

13.04.2014 г. - Димитър Илиев
Много пъти съм минавал през селото но не знаех.Човек се учи докато е жив.
11.06.2010 г. - ирина
Това е моето родно село.Върнахте ме в детството ми.БЛАГОДАРЯ ВИ
20.02.2010 г. - Дияна
От Добрич съм, но не съм знаела за съществуването на този манастир. Ето нова идея къде да отидем и какво да видим в някой от почивните дни
29.12.2009 г. - NIKI koleff
hodil sam tam , atmosferata e tainstevna i valnyvashta
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори