Девин - извор на живот и младост. Девин | Guide359.com

Настаняване в Девин:
Апартаменти в Девин
Къщи за гости в Девин

Девин - извор на живот и младост.

Категории: Почивка на планина , СПА , Трета възраст , Плаж , Природа

По миналата зима бяхме тръгнали на гости за една седмица на мои роднини в град Смолян. Една от първите ни спирки, след като се настанихме и отпочинахме беше прословутият със своите минерални извори град Девин. Макар да е на 40 км. от Смолян пътя не ни притесняваше, по-важното беше да има тръпка и емоция.


Града е сравнително малък и спокоен, но напливът от туристи, особено през лятото е огромен. Обстановката в самото градче е приятна и уютна. Тук има много възможности за настаняване и голям избор от къщи за гости и малки семейни хотелчета, а и храната е много вкусна. Уличките са тесни и малки, а около тях са разположени красиви къщи с малки дворчета, сгушени в прегръдките на Родопите. Хората са приятни и дружелюбни и винаги са готови да ти помогнат. Макар че са смесица от две различни религиозни групи на помаци, които са българи и изповядват сунитския ислям и християни с източно - православна вяра, те живеят мирно и спокойно заедно. Доказателство за разбирателството, в което живеят те е, че тук има издигната както православна църква, така и джамия.


Броят на населението в Девин е около 6 хиляди души, а самия град се намира на 710 метра надморска височина. Най-старият документ свидетелстващ за съществуването на град Девин е от 1576 година и е списък на хора, които са се занимавали с отглеждането на животни. За жалост не са останали други такива документи от този период, които да ни разказват повече за неговата история. През 1914г. името му било променено от турците на Селимие, което чак през 1923 г. било отново променено на Девин.


Особено ценни за Девин са минералните води, които имат лечебни свойства и лекуват хора с мускулни, ставни, бъбречни заболявания и др. Селището е с най-многото лековити извори, не само в България, но може би и на целият Балкански полуостров. Местните жители разказват, че цялата земя тук е лековита и пълна с рядко срещани видове билки. Цярътза всяка болежка се носел дори и във въздуха.


Околностите на градът са безкрайно красиви. Накъдето и да се обърнете виждате красиви пейзажи, обширни поляни, безлюдни борови гори, високи била и феноменални скални образувания. Но това е само на пръв поглед. Невероятно усещане ви очаква, когато изцяло се потопите в разнообразната природа на Девинският край. Ще останете просто стъписани от всичко онова, което ви очаква. В покрайнините на града има много представители на животинският и растителен свят застрашени от изчезване и включени в защитените територии на трите резервата "Кастраклий", "Казаните" и "Старата гора". Съвсем наблизо се намират и местностите "Амзово" и "Извора", които ще ви отведат в един нов, непознат свят на незабравими изживявания и приключения. Рай за всеки би било, ако посети архитектурно-етнографския резерват “Широка Лъка”, където може да се полюбува на неповторимите природни феномени Триградското ждрело и Ягодинската пещера.


Освен със своите природни красоти и лечебни способности, района на Девин е богат и на археологически разкопки. Според изворите градчето някога е било древно тракийско селище, наречено от траките Диов, а затова свидетелстват и находките намерени при археологическите изследванияна територията на Девин. По - късно, когато в тези земи дошли и славяните, те го кръстили Дьовлен, което в превод ще рече "малка хралупа". Когато султан Баязид започнал своите нападения на Балканите селото било напълно разрушено. Малкото от оцелелите селяни с времето се изселили и поставили началото на ново селище, на чиято територия днес се намира и днешният Девин. В центъра на града се намира и разкопан некропол, датиращ от 13-14 век,който доказва, че той определено има многовековна и интересна история.


Идвайки в Девин няма как да не посетите и Историческия музей, който се намира в централната част на селището. Ще имате възможност да разгледате интересни експонати свързани със славната история на градчето и да научите повече за него. А ако искате и да се докоснете до религиозната страна на Девин вратите на църквата "Свети Йоан Рилски", основана през 1936 година, са винаги широко отворени за нови посетители. Спокойно ще можете да запалите една свещичка за здраве и да видите невероятните стенописи и живопис, които изпълват стените на храма.


Един ден може би няма да ви е достатъчен, за да разгледате всичките забележителности на Девин, но съм убедена, че те ще докоснат сърцето ви и ще ви пленят завинаги.За автора:

Диляна Котоманова

Описание/адрес на местоположение:

на 40 км. южно от град Смолян

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори