Язовир Огоста Монтана | Guide359.com

Настаняване в Монтана:
Къщи за гости в Монтана

Язовир Огоста

Категории: Култура , СПА , Трета възраст , Уикенд Заведения , Екология , Аз детето , Развлечение , Природа , Романтика , Плаж , Къмпинг , Аквапарк , Ски

Искам да ви представя едно от красивите и безценни кътчета в нашата прекрасна страна - язовир Огоста. Когато повечето хоря чуят думата язовир си представят куп дебнещи и шъткащи хора да ловят риба, но при този язовир не е съвсем така.


Този язовир се казва "Огоста“, намира се в Северозападна България и е четвъртият по площ изкуствен водоем в страната. Във него се събират водите на реките Огоста, Златица и Бързия и така се получава доста внушителен по размери язовир.


Строителството на язовир Огоста трае 20 години и завършва през 1986 година. Той е построен основно с цел напояване на селскостопанските земи, но така и не влиза в експлоатация за тази си цел, защото проекта не е завършен. В момента водите на язовира се използват за много различни цели, като едно от тах е доста значимо. Той се използва за производство на електричество, посредством две водноелектрически централи -"Кошарник" и "Огоста". Водите му се използват и за промишлен риболов, защото има много голямо разнообразие от риба, а най-много разпространена е шаранът, костурът, скобарът, платиката, каракудата, мряната и червеноперката.


Друга много добра причина да посетите Огоста е, че е невеоятно удобен и подходящ за каране на сърф, той е може би най-доброто място за уиндсърф в страната особенно, когато има северозападен вятър който духа с около 20-25 метра в секунда. Язовира по диагонал е 14 км и действително е втория по големина в България след язовир Искър, а язовирната стена е 1400 метра и е най-дългата насипна стена на балканите. Стената на язовира се намира на един километър от Монтана.


Язовир Огоста е превърнат в чудесен обект за отдих, спорт, воден туризъм и риболов. Построени са много вили, почивни бази, заведения, има редовен автобусен транспорт. Изключително удобен е и за плаж,има много полянки, на които да се отпуснеш и да релаксираш.


На стената на язовира има ресторант и четири басейна, а комплекса е оборудван с бънджи, катерушки, пързалки и много други интересни и забавни неща. Комплекса е много подходящ за малчуганите, майките им и за по "спокойните" хора. Независимо от това дали сте с бурна кръв или сте по улегнали, на този язовир има място за всички.Описание/адрес на местоположение:

На един километър от град Монтана.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори