Пещерата на Свети Иван Рилски Рила | Guide359.com

Пещерата на Свети Иван Рилски

Категории: Религия , Храм , Природа , Пещера

Там, в северозападната част на Рила планина, на около 120 км от град София и на около20 км от град Рила, се намира едно свещено място за българския народ, а и за всички православни по вероизповедание народи – Рилският манастир. Най-посещаваният от туристи манастир у нас.


В повечето източници като основател на светата обител се посочва известният български монах Св. Иван Рилски. Неслучаен е факта, че на около половин час пеша от днешното местоположение на манастира, е запазена и до дненс пещерата, в която Св. Иван Рилски е прекарал цели 7 години от своя живот.


Според преданията, който успее да премине през дупката в края на пещерата, е безгрешен. Огромна тълпа от туристи се стича ежедневно тук, за да подложи на изпитание своята безгреховност. Енергията, която излъчва мястото е неописуема и изключително силна. Спомням си денят, в който преминах през пещерата на светеца. В началото на пещерата изпитваш чувтсвтото, че няма да можеш да преминеш, отворът изглежда така малък.


Фактът, че светецът е прекарал тук цели седем години от живота си обяснява много за енергията на мястото. Пещерата е пречистена и с високи и фини вибрации от 7-годишното пребиваване на Св. Иван Рилски тук.


Тук, високо в планината, Иван Рилски е успял да се извиси над изкушението на материалното. След смъртта на родителите си, той дарява цялото му наследено имущество на бедни и болни и постъпва като послушник в близкия манастир под връх Руен. Там той придобива монашеския си сан. След напускането му от манастира, светецът прекарва 20 години от живота си в отшелничество и в молитви към бога. Отхвърлял материалното, хранейки се с треви и неконтактувайки с друг, освен с дивите животни, които не го закачали. Славата на Св Иван Рилски започнала да се носи, хората казвали, че той лекувал болните с молитвите си, все по-често бивал посещаван от хора. За да се усамоти, светецът решил да се премести в пещера на висока и недостъпна скала и прекарал там в молитви и пост повече от седем години.


Останките на Св Иван Рилски са многократно премествани, поради редица обстоятелства. Днешната им дестинация е църквата на Рилския манастир. Тук в непосредствена близост до пещерата, в която е прекарал 7 години от земния си живот.


Чуството от преминаването през пещерата на светецът чудотворец не би могло да бъде описано с думи. Препоръчвам на всеки един българин да посети това свято място на България и да усети енергията на пречистената от светеца пещера.За автора:

Димо Янев

Описание/адрес на местоположение:

На около 120 км от град София. Отбивка около град Кочериново, на 20 км от град Рила.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори