Китен- един ден вдъхновение Китен | Guide359.com

Настаняване в Китен:
Къщи за гости в Китен
Хотели в Китен

Китен- един ден вдъхновение

Категории: На море , Развлечение , Строителство , Плаж

Китен се намира в Бургаска област, община Приморско с население малко над 1000 души.


Той е един от най- малките градове в страната ни, нареждащ се след Мелник и Маджарово и е много известно курортно селище. Посещението ми тук беше съвсем кратко, само за един ден, но останах с много приятни впечатления.


Селището има дълго и интересно минало. Според данни от различни източници то е създадено от преселници, идващи от Одринска Тракия. Доказателство за неговото древно съществуване са уникалните амфори, намерени на брега на морето и чиято датировка се отнася към 6 век пр. Хр. Някога тук е била разположена крепостта Урдовиза, предшественик на днешния Китен. И до днес е запазена малка част от крепостната й стена, която преди много време е ограждала територията на Китенския полуостров.


Територията на града съчетава в себе си гористи местности и красиви плажове. Удивителните заливи Караагач и Атлиман, които се намират тук, допълнително допринасят за очарованието на Китен. От самото му име човек подразбира, че тук се крие нещо неповторимо, нещо забележително. Част от самия град се простира на малък остров, който е заобиколен от тези два залива, в които се вливат реките Китенска и Дяволска. Техните речни дъна са пълни с различни видове сладководни риби, които са от голямо значение за развитието на риболова.


Околностите на Китен впечатляват със своето разнообразие от буйна растителност и иглолистни дървета, както и от представители на животинския свят - благородни елени, сърни, зайци и т.н. Една от причините Китен да е толкова посещавано място е, че има и невероятна природа. Съвсем наблизо се намира природният парк „Странджа”, където убежище намират уникални дървесни видове, като космат дъб, черен габър, псевдомаквиси и още много други с над 500 годишна история. Територията на местността е покрита с най- старите широколистни гори в цяла Европа. Към защитената площ на парка се включват и резерватите „Лопушна", „Витаново“ и „Тисовица”, където можете да видите едно голямо разнообразие от земноводни влечуги. В близост до очарователното градче е и парк „Ропотамо”, обявен за такъв през 1962 година. Идвайки тук и разхождайки се из околностите му имаше много неща, които видях и ме впечатлиха. Имах възможността да се срещна с различни природни феномени като блатото Аркутино, гъсти лонгозни гори и невероятното скално образувание, наречено „Лъвската глава”. В района на този парк се намират няколко резервата: „Морски пелин“, „Аркутино“, „Водните лилии“. Те също са създадени с цел да бъдат запазени редките и застрашени от изчезване видове на флората и фауната.


На красотата и неповторимостта на това черноморско градче може да се насладите, само ако отидете там. Със сигурност ще ви очарова, както направи и с мен.За автора:

Диляна Котоманова

Описание/адрес на местоположение:

в община Приморско

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори