Остров Света Анастасия край град Бургас Бургас | Guide359.com

Настаняване в Бургас:
Апартаменти в Бургас
Къщи за гости в Бургас
Хотели в Бургас

Остров Света Анастасия край град Бургас

Категории: На море , Плаж , Резервати , Природа

Остров Света Анастасия е част от Бургаския залив и до 1990 година той е носел името Болшевик. Неговата поява е свързана най- вероятно в резултат на вулканично изригване. Намира се на приблизително 7 км. югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Той е най- големият остров на родна земя със своите 8,5 дкар и е висок приблизително 12 метра.


Историята на острова е дълга и много интересна, но голяма част от нещата са забулени в дълбока тайна . Хората разказват различни легенди за него, но дали те са истина или не, никой не може да каже със сигурност.


Тук преди много, много време пристигнал кораб, пълен с пирати. Те подложили на грабеж цялото крайбрежие, включително и манастира на острова. Но страшна буря се развихрила и отнесла в дълбините на морето дървения кораб назлощастните разбойници. Така съдбата жестоко наказала тяхната дързост и спасила от разорение мирното население. За съществуването на стария манастир има данни от края на 16 век. С годините той започнал да се руши, а основите му да поддават на времето. Днес монашеската обител е превърнат в хотел. Към манастира имало църква, построена някъде около 9 век и която се отличавала с уникална църковна архитектура, фрески и стенни икони на светци, част от които са запазени и до днес. Подложена на непрестанните отрицателни влияния на морския въздух и влага, голяма част от постройката пострадала, в течение на стотици години.


Преди време, когато със семейството ми идвахме тук, ремонтните дейности по църквата бяха временно преустановени. Част от руините на храма бяха в не много добро състояние и застрашени от срутване. Наскоро обаче реставрацията му отново е възобновена и така шансът да запазим този неоценим паметник на църковната ни архитектура е много по-голям. Особено ценни са стенописите и иконостасът , които нямат равни на себе си по своето изящество и красота.


През 1924 година на островът бил превърнат в концентрационен лагер. Опасни политически затворници били заточвани зад дебелите стени на манастирския комплекс, откъдето било почти невъзможно да избягат. Малко след това, през 1944 година затворът бил закрит, а манастирът обявен за музей.


Друго интересно нещо, което можете да видите тук е старият фар. Той бил изграден от френски архитекти през 1889 година и представлявал железен стълб, висок около 40 метра, а в ясно време неговата светлина се виждала от 10 мили. През 1912 година били първите копки на новия фар в северната част на острова. Две години по- късно той започнал да осветява пътя на моряците и да ги предпазва от корабокрушение, чак до наши дни.


Единственият начин да дойдете до острова е като се качите на лодка или малко корабче. Ние си хванахме кораб от Морската гара в Несебър, но такова може да си хванете и от Созопол и Поморие. Подгответе се за едно невероятно пътуване и незабравимо приключение.За автора:

Света Анастасия

Описание/адрес на местоположение:

на 6 км. от град Бургас

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори