Едно пътуване до град Ахелой Ахелой | Guide359.com

Настаняване в Ахелой:
Апартаменти в Ахелой
Вили в Ахелой

Едно пътуване до град Ахелой

Категории: На море , Археология , Плаж , Природа

Град Ахелой е разположен в Югоизточна България и е част от община Поморие.


Името на градчето винаги ще го помним с победоносната битка, разиграла се на тези земи преди повече от 10 века. През 917 година цар Симеон Първи успешно разбива многохилядната византийска армия, която била ръководена от Лъв Фока. След кървавите сражения България станала една от най- могъщите държави в цяла Европа. Хиляди жертви паднали убити край бреговете на река Ахелой. Дори години след това византийските хронисти с мъка си спомняли за загиналите византийски войни и продължавали да оплакват сполетялата ги лоша съдба.


Много голяма част от жителите на Ахелой са наследници на тракийските българи. Те били насила принудени да напуснат родните си места и домове в Беломорска и Одринска Тракия по време на Балканските войни ( 1912-1913) и Първата световна война . Подгонени били от големи групи башибозуци , които искали да освободят тези земи от българско присъствие и да го заселят само с мюсюлманско население.


Днес Ахелой е едно малко и красиво градче, което има статут на черноморско курортно селище. Тук ще намерите уют и спокойствие, за които всеки мечтае. Има голямо разнообразие от хотели и квартири, в които може да отседнете, както и много места, където да хапнете и пийнете. Точно в центъра се намира местният парк, където можете да си направите една приятна и разведряваща разходка. Въздухът е кристално чист и свеж, а спокойната атмосфера ви кара да не мислите за ежедневието.


Земите върху, които днес се шири Ахелой, преди много време са били част от важен римски път. Той бил наричан Виа Понтика и свързвал оживените търговски градове Месембрия и Анхиало. Самият път бил изцяло направен от каменна макадамова настилка.


Близо до днешния мост на градчето някога се е намирала и стара римска крепост. Нейното име било Чим, като на един от най-високите върхове в района е имало наблюдателна кула. Макар и след толкова много векове, все още се намират останки от някогашните сгради и крепостни съоръжения, но за жалост почти нищо не се е запазило от миналото й величество. Днес част от руините на Чим са потънали в забрава, дълбоко в земята на хълмистата местност Стролата.


Край стария град преминава и река, носеща неговото име. Районът около нея е богат на подпочвени води, които посредством кладенци снабдяват голяма част от жителите на града с чиста и питейна вода. В Ахелой има и малко яхтено пристанище, където доста често акостират рибарски лодки и яхти. Риболовът на речни и морски риби тук е едно от основните занимания на местните жители, а за някои и професия.


В околностите на селището има голям язовир, а природата около него е просто великолепна. Минавайки покрай него нямаше как да не спрем и да не му се полюбуваме. Извадихме от колата каквото имахме за хапване и седнахме на брега му. Образите на високите дървета, които го заобикаляха, величествено се отразяваха във водата, а жаркото слънце , което светеше над него, нежно го галеше с лъчите си.


Ако все още се чудите дали си заслужава да посетите Ахелой, направете го. Ще ви остане един чудесен спомен от идването ви тук.За автора:

Диляна Котоманова

Описание/адрес на местоположение:

в община Поморие

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори