Слънчев бряг Слънчев Бряг | Guide359.com

Настаняване в Слънчев Бряг:
Апартаменти в Слънчев Бряг
Вили в Слънчев Бряг
Категории: На море , Развлечение , Плаж , Адреналин

Слънчев бряг. Най-големият морски курорт на България. Разположен е в южната част на българския черноморски бряг – край залив с формата на полукръг, отворен на изток, на 35 км северно от град Бургас, и реално простиращ се днес върху цялата територия между Несебър и Свети Влас. Плажна ивица с дължина от осем километра и широчина, достигаща от 30 до 60 метра, фин пясък, мек климат, кристално чисти морски води – вероятно всичко това е само част от визитната картичка на Слънчев бряг, но и някои от причините, заради които попада сред малкото български курорти, заслужили международната престижна награда “Син флаг.” Нещо повече. Слънчев бряг е първият наш курорт, който получава тази награда – отличие за чистотата и начина му на управление.


Някога, днешният Слънчев бряг е бил просто любимо място за разходка на жителите на Несебър, които идвали да си пълнят вода от два стари кладенеца и...толкова. Тогава, тук нямало нищо друго, освен красива природа. Отличната преценка на природните дадености на района довежда до решението за изграждане на курортен комплекс, проектът за който е съставен и реализиран в периода 1957-1959 година. През юни’1959 година Слънчев бряг посреща първите си туристи, а броят на почиващите от тогава до наши дни, се изчислява вече със седемцифрени числа.


Разбира се, някогашното тихо и спокойно местенце, днес е съвсем различно. Придобил размерите на истински град, с множеството новопостроени хотели и огромна леглова база от над 300000 легла, разнообразните възможности за развлечения и забавления – Слънчев бряг изумява със своите мащаби както българи, така и чужденци, и ако минавате покрай него – няма как да не го забележите. Като предпочитано място за строителство по родното Черноморие, обликът на курорта се мени с всеки изминал ден и е твърде вероятно, ако миналата година сте идвали насам – тази година да не можете да го познаете. Въпреки струпването на тонове бетон и строителни материали непосредствено край брега, Слънчев бряг е любимо място за по-младата вълна от чужди туристи, фенове на морските спортове – уинд и скай сърф, водни ски, джетове, както и на всички почитатели на нощния живот, който тук буквално кипи на високи обороти, тъй като това е курортът с най-много дискотеки и нощни клубове. Тези данни почти веднага ме подсещат следното. Преди време, водещият на популярно българско тв предаване за туризъм, посрещаше на летище Бургас пристигащите на почивка у нас чуждестранни туристи с единствения въпрос: “Защо избрахте Слънчев бряг?”


Всички те - ирландци, англичани, скандинавци или германци, отговаряха по един и същи начин, сякаш имаха някаква предварителна уговорка: ”За купона!”


Далеч от очакванията на чужденците за купон, за повечето българи, почивали преди години на Слънчев бряг, днешният вид на курортния комплекс е само повод за носталгия и спонтанно извикани от недалечното минало романтични спомени. И все пак. Сред съвременната архитектурно-строителна характеристика на Слънчев бряг, сетивата ни продължават да се радват на очарователния залив, на който е разположен, великолепните пясъчни дюни – естествена връзка между кристалните морски вълни и вътрешността на брега, съхранената растителност и зеленина, сред която попадат пет от застрашените видове на Европа. Тук, отдавна никой не мъкне вода от кладенците, защото вече я има – и то топла, във всеки хотел. Освен това, почти няма хотелски комплекс без собствен басейн. Така че вие избирате мястото за излежаване под парещите лъчи на слънцето. Слънчев бряг е предпочитан курорт и по още една причина. Обществена тайна е, че само тук цялото лято е слънчево и топло и така не рискувате някой буреносен облак да съсипе почивката ви. Именно този факт е предопределил и избора на име на курорта.


Въпреки безвъзвратно изгубената му слава на рай за тихи спокойни семейни ваканции, въпреки презастрояването, Слънчев бряг продължава да бъде сред най-популярните български морски курорти, и все още е вероятно - сред приятните и добре поддържани курортни градинки и улици, сред чистите плажове със ситен пясък и хотелския лукс, да има шанса, макар и малко трудно, да го припознаете и като вашето място за почивка.За автора:

Николина Милкова

Описание/адрес на местоположение:

Слънчев бряг е български морски курорт, разположен на 35 км северно от Бургас и само на около 6 км от архитектурния резерват Несебър.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

13.02.2010 г. - tool
Благодаря за интересната информация
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори