Пещерата Снежанка – бялото очарование Пещера | Guide359.com

Пещерата Снежанка – бялото очарование

Категории: Природа , Природа , Пещера

Името й не може да бъде друго. И по-сполучливо и по-образно. Защото тя е една от най-младите в голямата поредица български пещери и най-нежната в красивата огърлица на подземните бисери.


Открита е неотдавна. На 3 януари 1961г., Борис Ефтимов, Генчо Коцев и Георги Златаров случайно намират нейния вход. Кръстникът й е известният български спелеолог Алекси Петров. Веднага пещерата е обявена за природна забележителност и поставена под закрилата на закона. През 1968г. Снежанка става достъпна за масово посещение – благоустроена и електрифицирана.


Ако имате път към Пещера или околността, лесно ще откриете пещерата. Тя е само на 5 км от града на левия бряг на Новомахленска река. Удобна пътека по склона ще ви изведе до входа на пещерата.


Първата ни среща с тази млада красавица е в Залата на виметата. Тя не покорява с грандиозност и височина. Таванът й не се издига дори на 5 метра, но в нея човек е поразен от белотата, нежността и великолепието на формите. Всичко е снежнобяло, чисто, непокътнато. Попадаш в истинско мраморно видение. Природата тук е ваяла с разточителство. В един момент е била малко ленива и е трупала големи форми, в друг – с най-нежни длетца и пилички е моделирала пода, тавана, стените. По тавана висят големи полукълба, снежнобели със струящи капчици. Някой виждат в тях замръзнали вимета, а други китайски фенери. По пода, също така снежнобял, са разхвърляни мечове и боздугани. Тук дори е поникнала млада потрошена гора.


И всичко тук е така светло, че просто белотата уморява.


Не след дълго достигаме Голямата зала. И отново красота. И тук хиляди тънки и дебели сталактити, висулки и драперии. Името на пещерата е одухотворило и една от едрите скулптурни групи – Снежанка и седемте джуджета.


Някои сочат като отделни Каменната зала и Музикалната зала. Други ги описват като част, украсяваща Голямата зала. Така или иначе те допълват великолепието на Снежанка с вкаменената гора и с малките синтрови езерца.


По-нататък остават Срутището и Вълшебната зала. С право е дадено такова название на последната издънка на пещерата. В нея всичко е вълшебно и омайващо.


Снежанка е приютила и друга забележителност. Разкопките на пода в Голямата зала и намереното кръгло огнище с глинени съдове ясно показват, че пещерата е била позната на нашите древни прадеди. Намерената бронзова игла и съдове край кръглото огнище са едно потвържение, че в дълбините на Голямата зала е намирало приют древното тракийско племе беси.


Пещерата е дълга към 145 метра. Но е събрала красота, изваяна от около 800000 сталактити и сталагмити. Колкото и приблизителна да е тази цифра, в нея има едно точно: тя показва богатството, събрано в такава малка пещера като кристал в детска ръка.


Пещерата е част от 100-те Национални туристически обекта.За автора:

Валерия Жечева

Описание/адрес на местоположение:

Намира се на 5 км. от град Пещера

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори