Ахтопол - „Град на щастието” Ахтопол | Guide359.com

Настаняване в Ахтопол:
Апартаменти в Ахтопол

Ахтопол - „Град на щастието”

Категории: На море , Уикенд Заведения , Романтика , Плаж , Къмпинг , Ски

След като прекарахме няколко невероятни романтични дни в Царево, беше време да се отправим към следващата спирка - Ахтопол. Бях слушала много за него. Най-вече от баща ми, който на времето е знаел като на длан всеки сантиметър от Ахтопол. Разказвал ми е за лазурносините води, за прекрасните плажове, за спокойствието, за прохладните крайморски вечери. Винаги ми е казвал, че трябва да го посетя, че трябва да усетя магията му. Едва ли е както преди 30 години, но аз реших, че е време да тръгна по стъпките на татко и да се докосна на следващата малка черноморска перла-Ахтопол. Разположен eна скалист полуостров в подножието наСтранджа, а плажът му е дълъг 2 км


Като курортен център градчето привлича с топлото и спокойно море, с обширната си плажна ивица, покрита със ситен пясък.


И за името на този древен град, както и при всички останали черноморски селища, са запазени много предания и легенди. Най-романтично е тълкуванието на Агатополис „Град на щастието” Археологически проучвания сочат, че на мястото на днешен Ахтопол е имало селище 2000 г.пр.н.е. При разкопки са намерни и два надписа на старогръцки език, от които може да се установи, че към края на V век пр. Хр. тук вече е имало атинска колония и селището е имало статут на „полис”. Градът е бил основан от атиняните вероятно в 430 г. пр. Хр. През средните векове тук се заселват гърци от Крим, които слагат началото на корабостроенето в града. В края на XIX век Ахтопол е най-богатият и красив град по Южното Черноморие. В акваторията на залива са открити каменни, оловни и железни котви, както и останки от крепостните стени в града. Особен интерес представлява сградата на Старото гръцко училище и останките от манстира „Св. Яни” от XII век, части от крепостна стена, на места достигаща 8 метра височина. Църквата запазена и до днес се нарича”Възнесение Господне”, построена през 1776г. В близост до полуострова са открити останки от тракийска стена. В града има исторически музей.


Днес мястото е все още далече от суетата на големите морски бетонни градини. Затова е предпочитано от семейства с деца, както и от романтично настроени натури, които искат да се любуват на прекрасните залези. Има множество частни вили и малки кокетни хотелчета и ресторанти, които предлагат идеални условия за незабравима почивка. Тук можете да опитате вкусни странджански гозби от току-що уловена черноморска риба.


Най-живописната местност след Ахтопол е при устието на река Велека, където повече от километър дълга пясъчна коса отделя вълните на откритото море от спокойните води на пълноводната река, които са толкова спокойни, че потрепват само от играта на рибата.Описание/адрес на местоположение:

Намира на около 90 км южно от Бургас, 477 км югоизточно от София.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

02.04.2010 г. - NIKI SIMOV
neveroiatno miasto.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори