Пещерата Орлова чука Пепелина | Guide359.com

Пещерата Орлова чука

Категории: Селски райони , Уикенд Заведения , Природа , Пещера

Далече, далече в северна България се намира една пещера, която е втората в страната по дължина на галериите – 13437 метра. Намира се в близост до град Две могили. Ако имате път насам, не пропускайте да се насладите на вълшебната пещера. Няма да останете разочаровани. Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, на който се намира входът й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли.


Входът на пещерата е открит през горещото юлско лято на 1941 година от овчаря Стоян Спасов. Той забелязал как един ден овцете му се натрупват на едно място. Овчарят решил да провери защо е така. Когато се навел над пукнатината, той почувствал, че от нея излиза хладен въздух. Разместил няколко камъка и проникнал в пещерата. Пред него се открил напознатият и чуден подземен свят на Орлова чука.


През 1962 година пещерата е обявена за природна забележителност с площ около 7,6 ха. След като пещерняци от Русе проучват пещерта, в нишите й откриват скелетите на две огромни пещерни мечки и три мечета. Намерени са още нож от кремък, стъргалки, върхове на копия и др., открити са и останки от глинени съдове от времето на енеолита.


Пещерата Орлова чука представлява много сложна система от пещерни тунели, големи и малки зали. Изкуственият вход на пещерата отвежда до първата пещерна зала, наричана някога Големия вестибюл. През 1976 година в залата се изнася концерт на Русенската филхармония, преминала при голям успех поради отличната акустика. Оттогава Големият вестибюл получил името Концертната зала. След това ежегодно, по време на Мартенските музикални тържества в Русе, в пещерата се изнасят концерти от различни състави. Аз лично останах безмълвна, когато видях красивия Голям сталактон. Висок 3,5 метра и имащ диаметър 50 см. В периферните части на залата сталактити и сталагмити оформят причудливи образувания. На запад от Концертната зала се простира Голямата галерия, която отвежда до Големия и Малкия извор. Тук можем да се възхитим на каскадно оформени, много красиви малки синтрови езерца, изваяни от сребрист калцит и украсени по периферията с фини сталактити. Водата в езерцата е кристално чиста. Най-голямата зала в пещерата Орлова чука носи името Големите сипеи. Тук е краят на благоустроената част на пещерата. По стените на места има образувания, където могат да се видят фигурите на футболиста с топка в краката, тялото и главата на змията, главата и хоботът на слона, гълъбът, еленчето, готово за скок, и мечката, която желае да се хвърли върху еленчето. Дъното на залата е застлано с фин пясък и глина, оцветени на ивици с ръждиво обагрени прослойки. Тази зала е леговище на много прилепи, поради което на няколко места по дъното й има купища от прилепен тор – гуано.


Ето така аз видях тази забелжителна пещера. Надявам се и на вас са ви хареса посещението и!За автора:

Валерия Жечева

Описание/адрес на местоположение:

На 35 км от Русе, край с. Пепелина.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

29.06.2010 г. - didi
magneti4no mqsto!!!
14.06.2010 г. - gabi
qko e
07.06.2010 г. - angel angelov.
neznam koi e pisal naimenovaniyata na snimkite no e s golyama greshka parvo da se nauchi koe e stalaktit koe e stalagmit.dane govorim che ima pravopisni greshki!!!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори