Пещерата Бисерна – бисер в Шуменското плато Шумен | Guide359.com

Настаняване в Шумен:
Апартаменти в Шумен
Вили в Шумен
Хотели в Шумен

Пещерата Бисерна – бисер в Шуменското плато

Категории: Уикенд Заведения , Природа , Резервати , Пещера , Маршрут

Да си призная, не бях чувала за нея, докато не се случи да посетя Шуменския край преди време. Най-напред, както всеки път, приятелите ми ме помолиха да начертая маршрут, който да следваме, за да не пропуснем някое интересно местенце из тези места. И аз се поразрових в книгите и попаднах на тази пещера. Ето какво ще ви разкажа след чудната ми среща с поредната перла в короната на българските пещери.


Пещерата се намира в източната част на Шуменското плато. Дълга е около 300 метра, а приблизително 1800 от тях са достъпни за посещения от туристи. Тя е благоустроена от 1976г. Още с влизането си в пещерата ще останете очаровани. Главната галерия – Сухата е забележителна с равен таван и неравен под, застлан на много места със срутени от тавана големи и малки скални блокове, между които се провира солидна бетонна пътека и стълби. Под сухата галерия е разположена Водната галерия. Дъното й е предимно покрито със скалисти образувания. Пресичането на Главната галерия с Водната се преодолява с мост. В Сухата галерия ще се възхитите на разноцветни образувания и други причудливи форми – Замъка, Пчелния кошер и др. Много красиви са също така и сталактитите и сталагмитите с бели чела. Най-голямата пещерна кухина е Голямата зала. Сводът и, оцветен с десетки различно оцветени сталактити, не по дълги от 50 см. По върховете на много от сталактитите като диаманти блестят стотици капки карстова вода. Тук сталактитите са малки, дълги 5 до 15 см. Едни от тях, като че ли са прозрачни, други наподобяват макарони, трети луковици, четвърти моркови и др. По-големите сталактити са с кафяв цвят. Не липсват и полупрозрчни завеси, дълги до 15 см. В най-високата част на Голямата зала се е образувала площадка, която е идеално място за туристите имащи възможност да се любуват на гледката, която се открива от там.


В недалечното минало в Голямата зала е имало много прилепни колонии, доказателство за което е наличието на прилепно гуано на много места. От прилепите, обитаващи пещерата, най-често се среща големият нощник.


Най-красивата част от Бисерна е нейната Красива зала, която е украсена със сравнително най-голям брой разнообразни образувания. Приема се, че пещерата Бисерна се е образувала преди около 3,5 милиона години.Описание/адрес на местоположение:

В източната част на Шуменското плато, гр. Шумен

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори