Синеморец - райско кътче със смайваща природа Синеморец | Guide359.com

Настаняване в Синеморец:
Апартаменти в Синеморец
Вили в Синеморец
Къщи за гости в Синеморец

Синеморец - райско кътче със смайваща природа

Категории: На море , Природа , Романтика , Плаж , Природа , Къмпинг

Синеморец – колко е красиво там. Следващият път, когато посетя това райско кътче, със сигурност ще бъде по въздух. Разгледах няколко снимки , правени от въздуха и дъхът ми спря. Лазурната вода, скалистият бряг, правят гледката неописуема. Сега малки, кокетни семейни хотели никнат като гъбки, но все пак е далеч от онова прословуто застрояване, характерно за северното черноморие. И слава Богу, че е така. Иначе няма да остане нищо от иначе девствената природа на околността.


Синеморец е разположен на десния бряг на р.Велека. Старото му име е било Каланджа, а днешното е превод от гръцки – галаза (небесносиньо). Най-старият писмен източник за селището датира от 1498г. – документ за търговия със сол. Малкото курортно селище разполага с два великолепни плажа: северен, при устието на Велека и южен – Бутамята. Това странно име Бутамя, идва от неправилния изговор на „потамос” (река) и там действитлно в реката се влива неголяма река, при устието на която е имало пристан и старо поселение. Тукса намерени керамични фрагменти от V – VI пр. Хр. и от Средновековието -котви и метални обковки от древен кораб. След Освобождението на България през 1878г. Синеморец остава в пределите на Турция, като постига свободата си след Балканската война. Тогава цялото гръцко население се преселва в Северна Гърция, а на негово място идват бежанци от Източна Тракия. Населението се е препитавало с превоз на дървен материал, дървени въглища, земедалие, риболов.


Днес Синеморец е добре развиващо се курортно селище. По високта част на полуострова в местността „Поляните” са „поникнали” малки семейни хотели. В село Синеморец има църква, която носи името ”Св. Георги”, в която има интересна икона - „Св. Модест”. Районът около Синеморец и река Велека е изпъстрен с интересни природни дадености като: заливът „Бутамята” – южният плаж на селото, красивият и спокоен плаж „Липите”, няколко причудливи скални образувания – „Пещерата на гълъбите”, „Разделената канара” и др.


А любителите на морския риболов, могат да се насладят на хобито си, благодарение на черноморския кефал. Малко по на юг, по пътя заРезовосе намира един от най-красивите и чисти плажове Силистар. През 1992г. местността е обявена за защитена.


Така завърши моето приключение на южното ни Черноморие. Посетих малките и тихи, но спретнати селища, които предлага уют, плажове, поразяващи с чистотата си, красивата, девствена природа, любувах се с любимия човек на прекрасни залези. Пожелавам на всеки да изпита това удоволствие, което изпитах аз. И гордост!
За автора:

Валерия Жечева

Описание/адрес на местоположение:

Намира в община Царево, Област Бургас, на 20 км от Царево и на 5 км от Ахтопол.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

29.06.2010 г. - Златка
Наистина приказно място,да можех да съм там!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори