Къщата на Руси Чорбаджи – Жеравна Жеравна | Guide359.com

Настаняване в Жеравна:
Къщи за гости в Жеравна

Къщата на Руси Чорбаджи – Жеравна

Категории: Селски райони , Култура , Уикенд Заведения , Музеи

Ако вървите по главната улица на Жеравна, съм убедена, че няма да познаете къщата, за която говоря, въпреки, че се намира точно там. Това е така, защото тя е била построена преди 3 века с цел да остане назабелязана от натрапниците, които бродили по тези места. Но щом прекрачите прага и ще се уверите, че къщата е символ на жеравненска красота, изразена в дърворезбата на старинните къщи.


Тя е на повече от 300 години и е една от най-старите в Жеравна. Притежавал я е Руси Чорбаджи- богат жеравненец. По онези времена богатството на хората се е измервало в това колко глави добитък имали. Смята се, че стопанинът на къщата е имал 30000 глави добитък – овце, кози, коне. Къщата е строена вероятно преди XVIII век. За това свидетестват данни от старостта на дървения материал и строителната обработка. Историческото сведение говори, че Чорбаджията е станал жертва на кърджалиите, когато в 1800 година те идват в Жеравна. Както казах вече, къщата е разположена на главната улица. В предната част към улицата е построено допълнително помещение, което е служело за магазини. В двора на къщата се намира кладенец, както и богата цветна градина. Всяка една от стаите в къщата е била с точно определено предназначение – стая за гости, кабинет, всекидневна, кухня, спалня. Майсторът резбар е бил дълбоко вдъхновен от всички онези красиви цветя, които се отглеждат в двора и днес– маргаритки, лалета, теменужки. Те са били претворени в художествена дърворезба в интериора на къщата.


Изградена е на два етажа. В приземието има една стая и маза. В огромните помещения днес можете да разгледате експозиция "Бит и култура на Жеравна през Възраждането", която представя различни занаяти от възрожденските времена, които са се практикували в селото. Тук има голям ръчен стан, както и фини тъкани, изработени от жените. Стаята е подредена скромно, има иззидана печка „кюмбе”, долапи, иконостас. Подът е застлан с жълта пръст и слама. Дървена стълба отвежда посетителите към гостната на къщата и двете стаи. Малката стая е обзаведена по-скромно. На една от стените има огнище, а от двете му страни долапи. Мястото за посрещане на гости и водене на разговори по работа се нарича „посрещник”. И тук дърворезбата е впчатляваща, всичко е изпипано до най-малкия детайл. Тук можете да разгледате етнографската сбирка, която показва живота на чорбаджията. Представени са множество предмети и тъкани, част от бита на Възрожденските жеравчани.За автора:

Валерия Жечева

Описание/адрес на местоположение:

На 32 км от "Петолъчката" на пътя София-Бургас.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори