Язовир Студен кладенец Студен Кладенец | Guide359.com

Язовир Студен кладенец

Категории: Селски райони , Екология , Развлечение , Природа , Плаж , Природа , Риболов

На югоизток от град Кърджали, по средното течение на река Арда, точно на границата на общините Кърджали и Крумовград, се намира вторият по големина язовир в България – Студен кладенец. Неговата площ е 25 600 дка. Той е привлекателно място за рибари и природолюбители. Изграждането му започва през далечната 1954 г., а е в експлоатация от 1958 г. Високата бетонна стена, построена върху десния скат на реката, се извисява в най-високата си част до 68 м., а дължината й е 350м. Това изкуствено езеро се простира на площ над 25 км и образува по пътя си красиви меандри и заливи, а в скалите са издълбани скални ниши и други причудливи форми. Непосредствено след стената може да видите естествен каньон, дълъг почти километър. Сигурно няма рибар в околността, който да не е опитал късмета си тук, тъй като разнообразието от видове риба е много голямо. Според рибарите най- злокобното място е най-стеснената част между двата бряга. Нарекли са го Шейтана. Говори се, че ако някой падне във водите, жив няма да излезе на повърхността.


Язовирът трудно може да бъде обходен от всичките му страни, поради това, че бреговете му са стръмни. Така и природата наоколо е останала до голяма степен непокътната. Благодарение на тези географски особености средновековните крепости Моняк и Вишеград, разположени по двете високи срещуположни страни на язовира, в близост до Кърджали, са се запазили и до ден днешен. Родопският връх Юмрука, откъм северния бряг на язовира, е бил опасан с 800-метрова крепостна стена, строена от траките, а останките й са видими и до днес. Всеки, покачил се на върха, може да се полюбува на красивите родопски пейзажи. Оттам се открива невероятна гледка към язовира. Прекрасно е, че на върха, на най-непристъпната скала, почти провесена над водите, се е съхранила и пребивава колония от белоглави и египетски лешояди. Малко по-на юг, на 6 км от върха, също гнездят лешояди. Човек може да ги наблюдава от специални укрития. Малко островче е приютило елени и муфлони и служи за техен развъдник.


Омагьосани от красивата природа, може да си направите пикник. Едни от най-удобните места да запалите огън( както и предвидливо да сте си взели нещичко, с което да поглезите стомаха си), да хванете риба и същевременно да релаксирате, се намират до село Студен кладенец. (Счита се, че името му произхожда от името на една чешма, от която тече изключително студена вода.) Има прекрасни условия и за плаж.
За автора:

Светла Сирачкова

Описание/адрес на местоположение:

село Студен кладенец, обл. Кърджали

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори