река Велека Синеморец | Guide359.com

Настаняване в Синеморец:
Апартаменти в Синеморец
Вили в Синеморец
Къщи за гости в Синеморец
Категории: Природа , Плаж , Резервати , Природа , Риболов

Както знаете, скъпи приятели, в нашата красива страна има много прекрасни кътчета. За едно от най-прелестните места искам да Ви разкажа сега. Това е река Велека. Много от вас даже не са я чували, но уверявам Ви: тя е по-красива от всички реки на света. Намира се в Странджа планина и се влива в Черно море. Велека извира в Турция, но само двайсетина километра от реката са на Турска територия, останалите 125 км са на наша земя. В началото си Велека тече бързо през чудесни яворови и дъбови гори .Водата и е студена и необикновено чиста /утолява жаждата на уморения пътник/. Тъй като долината й е тясна и дълбока, малко туристи се наемат да поемат по този маршрут. Но пък който попадне там, все едно че е попаднал в рая. Може да се види всичко: чудесни водопади, китни полянки, надвесени над водата върби, спокойно пиещи от бистрата вода сърни и елени, чуруликат птички, весело ромоли Велека....


След с.Звездец реката става по-бавна, по-дълбока и широка. Тук вече освен туристи могат да се срещнат и много рибари, защото тук е пълно с кефал, мряна, морунаж и пъстърва. На места реката е покрита с килим от водни лилии, може да се види бамбук и блатно кокиче. А звездите...как се виждат ясно от с.Звездец, като че ли си попаднал в "звездна приказка". След местността Качул Велека, вече тече съвсем бавно. Тъй като дълбочината й е над два и половина метра, спокойно може да се доплува до устието и с лодка. Колкото отиваме по-близо до морето, толкова по-осезателно се усеща присъствието на човека. Вече не минаваме през девствени полянки и горички, а през добре обработени ниви. Но пак е прелестно. И ето, след няколко завоя на реката, стигаме до спиращ дъха лиман. Тук се намира един от най-красивите плажове -северният плаж на Синеморец.


И така, скъпи приятелю, независимо дали си рибар, ловец, опитен турист или просто любител на красотата, ела в Странджа планина и виж река Велека. Едва тогава можеш да кажеш, че познаваш България.За автора:

Анелия Бадьокова

Описание/адрес на местоположение:

Странджа планина,влива се в Черно море

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори