Вълчитрънското съкровище Плевен | Guide359.com

Настаняване в Плевен:
Хотели в Плевен

Вълчитрънското съкровище

Категории: Култура , Археология , Музеи

Съкровището от Вълчитрън и днес все още смайва археолозите и историците. То е най-голямато златно съкровище, което е изработено от чисто злато и тежи цели 12,5 кг. Това е праисторическо съкровище от древна Тракия, което е намерено през 1924 година в лозе до село Вълчитрън. Изработено е от чисто злато, затова и представлява огромен интересс. Изключително ценнен и красив символ на българската съкровищница. Смята се, че част от съкровището е останала в ръцете на хората, които са го намерили и не върнали намереното в лозето на специалистите. А дори и не са преполагали, че е от чисто злато, смятали са, че е изработено от някаккъв друг вид благороден метал.


То се състои от 13 отделни предмета:3 малки и 1 голяма чаша, 1 голям съд, съставен от три отделни басейнчета, съединени със сребърни тръби. Намерени са и 7 похлупака – два големи и 5 по-малки с луковични дръжки. Специалистите отнасят съкровището най-вероятно към XIII – XIIвек.пр.н.е. Изработено е с голяма вещина. Дръжките на големия съд и чашите са богато украсени с успоредни ръбове и нарези. Големите похлупаци също впечатляват с майсторството на изработката си – по ръбовете им са вковани в златото сребърни ленти и по едно зърно кехлибар в центъра на кръстовидната част на бронзовата обшивка. Малките капаци са само с по 3 ръба. Следите от сребърен пропой, с който са припоени отделните части, от които е изработен всеки предмет, са заличени напълно. Дръжките на похлупаците имат и бронзова подплата. Орнаментите върху двата похлупака с най-големи размери са изработени от тънък пласт сребро и са вплетени в златото.


Вълчетрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.


Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей.Описание/адрес на местоположение:

Намерено е на 2км. южно от село Вълчитрън, копие от него се пази в Регионалния исторически музей в Плевен, а оригналното съкровище можете да видите в Националния археологически музей в София

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори