Калиакра-едно красиво място в България Българево | Guide359.com

Настаняване в Българево:
Вили в Българево
Къщи за гости в Българево

Калиакра-едно красиво място в България

Категории: На море , Култура , Крепости , Плаж , Резервати

Вчера с приятели решихме да отидем и да разгледаме нос Калиакра.Просто ей-така,без някаква предварителна подготовка или увещания.Просто като че ли всички се събудихме с мисълта,че трябва да отидем някъде ислед половин час вече бяхме в колата,готови за тръгване.Тръгнахме рано,рано сутринта в неделя ив 10ч. бяхме там.Още съм слизането ниот колата бях очарова и пленена-пред мен се откриваше една безкрайност от море и скали,коетонямаше как да не ме възхити.Извадих си фотоапарата и започнах да снимам каквото видя,защото исках за запазяпо още един начин(освенв съзнанието ми) тръпката от този спомен.Времето беше мрачно и дъждовно,вятъра духаше толкова силно,че заглушаваше ушите ми,но не можеше да заслепи очите ми за този пейзаж-небето,морето,скалите и вдлъбнатите в тях пещери,и тази безкрайна шир,в която ти се иска да се потопиш.


В самата крепостняма много запазено от историческото й минало.Ако си мислете,че ще видите изцяло запазени крепостни стени,църкви,къщи или дворец,ще останете разочарова,защото отговора е-не.Повечето хораможе би ще си кажат,че там имасамо руини и какво забележително има в тях.Истината е обаче,че назад във времето на това място са се случвали много неща,водели са се много битки и са живеели различни народи.И самия факт,че крепостта е преживяла толкова много история,носи по някакъв начин духа на отминалите епохи,и това я прави още по-привлекателно и загадъчно място.Но да не забравяме и скалите,пурпурните брегове и морето,простиращо се навсякъде.Може би,за да почувства човек,въздействието на това място,му трябва малко фантазия и да не гледа толкова буквално на обстановката около себе си(защото реално погледнато е трудно да имаме изцяло запазени крепости и дворци от миналото,изобщо в цяла България,защото все пак сме прекарали 500 годишно робство.А турците не са ни жалели и са разрушавали всичко наред).

Малко история на крепостта:


Калиакра е скалист полуостров вдаден 2 км. навътре в морето.Той се намира на 60км. североизточно от град Варна,в близост до с.Българево.Обявен е за природен и археологически резерват през 1941г. и е един от Стоте национални исторически обекта.В морето около носа могат да се видят как плуват аристотелевия корморан и делфини.


Труднопроходимите и високи скали са причина тук още в древността да се изгради крепост.Първите датирани заселници са тракийското племе Тиризи от 4в.пр.н.е.Те дали и първото име на крепостта-Тиризис.Много по-късно византийците я наричат Акрес Кастелум,а римляните-Акра.През 14 век крепостта става столица на Карвунското деспотство на българския владетел Добротица.Тук той секъл собствени монети и превърнал столицата си в църковно средище.Към края на 14 век деспотството става османско владение.Днес има съхранени останки от резиденцията на княза,крепостните стени и баните.


Предполагам,че повечето от вас са чували за 40-те девойки,които завързали косите си на плитка и скочили от крепостта,за да не попаднат в османски ръце.Те предпочели смъртта,пред това турците да помрачат младостта им и да се гаврят с тях.Най-смелата от девиците се казвала Калиакра.Според легендата крепостта носи нейното име.

Лично аз ще ви посъветвам да не пропуснете да посетите нос Калиакра-сигура съм.че ще останете очаровани.За автора:

обичам да пиша статии и да обикалям България

Описание/адрес на местоположение:

Нос Калиакра е в североизточна посока от град Варна,на около 60км. и на 12км.от град Каварна,в непосредствена близост до с.Българево.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори