Смилян, Могилица и Арда. Пътешествие из Смолянския край Могилица | Guide359.com

Смилян, Могилица и Арда. Пътешествие из Смолянския край

Категории: Селски райони , Почивка на планина , Природа , Пещера

Ако сте предпочели през уикенда да посетите Смолян, не пропускайте да си направите една разходка до близките села, за да почувствате родопската магия.


Като за начало може да се отбиете в Смилян. Селото отстои на 14 км от Смолян . Наброява около 2500 жители. Името му идва от името на славянските племена смолени, живели през 7 век по тези места. Интересна забележителност е часовниковата кула , строена през време на турското робство, която е напълно запазена, а часовниковият механизъм, който е подарък от Андрей Ляпчев, работи и до днес. Историята на селото е свързана и с името на духовния водач Висарион Смоленски, убит от турците през 1662г. Поминъкът на хората тук- отглеждането на едрия салатен фасул, е причината да създадат и музейна експозиция, с която да представят на туристите всички етапи от производствения процес на уникалния продукт, за който се надяват да получат патент.


Преди да се отбиете в село Могилица , непременно трябва да посетите ,,Ухловица’’ една рядко красива пещера, която се намира на 3 км от селото, в местността Сините вирове, а изкачването до входа й коства доста усилия. Открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Името на пещерата идва от думата "улулица"- вид нощна граблива птица. Дълга е около 460 метра, от които 330 са благоустроени. Намира се на 1040 метра надморска височина. Средната температура е 10-11°.


Първоначално, изкачването е по горски пътечки. Когато стигнете по-нависоко, се налага да използвате железните стъпала, които не са никак малко. Материалите за направата им са носени на гръб от работници. Днес те са единственият път до горе . По- удачно е да изберете да посетите пещерата през топлите месеци. В най- високата си част пещерата е завършиила образуването си и е напълно суха. Вътре също ще се наложи да се качвате и слизате по стълби между етажите, понеже има 4 пропасти. Впечатляващи са седемте пещерни езера , ледените водопади и характерните за пещерата образувания- коралити.


Идва ред и на село Могилица , където са прословутите Агушеви конаци. Те са строени от 1834 в продължение на 20 години от родопски майстор, чиято ръка според легендата в последствие е била отрязана, за да не повтори творението си. Техният собственик Агуш Ага е местен феодал. Имението му е било най-голямото за момента на Балканите. Може би наименованието конак ще ви подскаже, че става дума за административна турска сграда. Тя, обаче, не е изпълнявала функцията на полицейско управление.


Днес имуществото почти не е запазено, понеже на няколко пъти наследниците на Агуш Ага са били изселвани, а и реституцията е изиграла ролята си. Все пак сградата е запазена и може да се разгледа от туристи, но покъщнината се намирала в музея в град Смолян. За да ни отключат и разведат из сградата, попитахме продавачката в магазинчето за сувенири. Тя на мига ни представи жената, която стопанисва конаците и така имахме възможност да видим уникалното за времето си здание с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Интересна ни се стори и чешмата с голямата бъркалка , предложена за Рекордите на Гинес. Намира се на центъра на селото. В Могилица ще ви предложат да отседнете и да опитате родопските специалитети, също и да пояздите коне.


Продължаваме към село Арда, известно като селото на гласовитата българка Валя Балканска. Разбрахме, че тук има и детски лагер, в който група млади хора се опитват да научат деца да живеят природосъобразно , а също и да ги доближат до природата –това , което най-много им липсва в големия град.За автора:

Светла Сирачкова

Описание/адрес на местоположение:

Смолян-Могилица

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

08.04.2010 г. - деси
Изложението е кратко,но придобиваш обща представа за месността.Личното посещение е нещо друго.Усещането за хармония, душевен мир и простия смисъл на съществуването ни в унисон с земята и природата, можем да си припоним само на такива местенца от родината България!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори