Куршум Джамия в град Карлово. Карлово | Guide359.com

Настаняване в Карлово:
Къщи за гости в Карлово
Хотели в Карлово

Куршум Джамия в град Карлово.

Категории: Култура , Храм

Един от най-старите архитектурни паметници в Карлово е Куршум Джамия. Веднъж, когато преминавах през града, реших да се отбия и да разгледам тази на външен вид малка сграда, но с богата история. Джамията е построена през 1485 година, като до днес е претърпяла доста разрушителни набези. Джамията е изградена по времето на един от най – известните османски военоначалници Карль Али Бей, чието име днес носи града. Интересен факт е, че джамията е изградена с материали от разрушен български манастир, намиращ се в града. Голяма част от колоните в джамията все още носят християнски знаци. Една година след съграждането на джамията, Карль Али завещава земите около селището за издръжка на ново изградената джамия. Джамията е изградена, за да разделя турската от българската махала, а по време на османско владичество, българите били изпратени в южната част на града. Още при изграждането, покрива е бил оловен и от тогава джамията е известна като Куршум Джамия. Беше ми много интересно да разгледам полуразрушената джамия, защото въпреки вандалщината, тя е успяла да се съхрани. Много от външните стени са почти разрушени, а малкото запазили се стени са надраскани с графити. Никъде не е останала табела, на която да има информация за джамията. Жалко е, че религиозен храм е оставен да бъде разрушен.


Точно пред джамията има голям и красив парк, в който местнтие хора, както и посетителите на града обичат да прекарват голяма част от времето си. Навсякъде има чисти и здрави пейки, а и гледката към Куршум Джамия е много приятна. Пред самата джамия има няколко дървета, а сградата е обявена за паметник на културата. Ако някога имате възможност да посетите малкото китно градче, не пропускайте възможността да разгледате джамията, защото въпреки полуразрушения си вид, тя все още е запазила богатата история на Карлово и на поробителите ни.За автора:

Петър Димитров

Описание/адрес на местоположение:

Куршум Джамия се намира в град Карлово.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори