Етнографският музей в град Бяла черква Бяла Черква | Guide359.com

Етнографският музей в град Бяла черква

Категории: Култура , Професии , Традиции , Музеи

Само на няколко километра от Велико Търново се намира малкото китно градче Бяла Черква. Градът е с много богата история, а голяма част от хората са взели активно участие в борбите за Освобождение от турско робство. Тук хората са винаги гостоприемни и никога няма да ви откажат подслон или да ви запознаят с историята на градчето. За съжаление малко туристи преминават оттук и то, защото градът е малко известен, но тук са намерени множество предмети от различни периоди и заклетите изследователи не пропускат да се отбият в Историческия музей, Читалището и всички съхранени паметници на културата. Градът се слави и с красивата природа, както и с градския парк, в който голяма част от местните хора намират спокойствие.


Едно от най – интересните места в града е Етнографският музей, който бива изграден само за около година. Музеят е създаден от ръководителите и членовете на местното народно читалище, като работата по идеята започва през 2003 година и само за седем месеца са събрани повече от две хиляди експоната. Много от местните хора даряват и продължават да даряват предмети, съхранени от своите прадеди. Официално музеят отваря врати на 10 Май 2004 година, като датата е специално избрана, за да съвпадне с 128 годишнината от Априлското въстание и празника на града. Музеят се помещава в сградата на старото читалище, като преди това е направен голям ремонт и сградата е напълно реставрирана. Музеят се намира в центъра на града, което го прави лесно достъпен за всеки, решил да го посети. Входните такси за музея са символични, като за беседа се заплаща допълнително. За съжаление беседа на чужд език не се предлага.


В музея са изложени различни оръдия на труда, както различни занаятчийски инструменти. Интересна част от експозицията са представените накити и украшения за специални поводи. Много от накитите са ръчно изработени и привличат внимание с красивия си вид. В музея е изложена богата колекция от български традиционни носии, използвани както в ежедневието, така и в специални случаи. Почти на всяка стена в музея са поставени снимки на местните хора, живели някога в града.


Етнографският музей е мястото, на което може да получите най–точна информация за българските традиции, обичаи и специфичните техники в различните занаяти.Описание/адрес на местоположение:

Етнографският музей в град Бяла черква се намира в центъра на града.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори