Историческа местност Оборище Оборище | Guide359.com

Историческа местност Оборище

Категории: Уикенд Заведения , Природа , Маршрут

Годината е 1876-та. След близо петвековено робство и гнет, българският народ твърдо и упорито не спира своя ход към извоюване на национална и политическа независимост. В своеобразен връх на българското освободително движение се превръща подготовката на Априлското въстание. Негова цел е именно отхвърлянето на тежката османска тирания и възстановяване на българската държавност.


При възникналата напрегната политическа ситуация на Балканите и в резултат на настъпилата криза в разрешаването на така наречения Източен въпрос, още в края на 1875 година поробените български земи стават особено благоприятна територия за активизиране на революционната дейност и нанасяне на въоръжен удар срещу Османската империя.


Най-активната част от родната революционна емиграция, установила се в румънския град на брега на Дунава – Гюргево, макар и зад граница, почва да крои планове за ново въстание, да обсъжда въпроси, от които ще зависи успехът му, както и цялостната му организация и начини на действие. С цел по-добра подготовка и успех в бъдещите бунтовни действия, комитетските дейци разделят България на четири революционни окръга. По ред, това са: Първи революционен окръг – Търновски, с главен апостол – Стефан Стамболов, Втори революционен окръг обхващащ Сливенско и с ръководител Иларион Драгостинов, Трети революционен окръг – Врачански, с главен апостол – Стоян Заимов, и Четвърти революционен окръг – с водачи Панайот Волов, Георги Бенковски и Тодор Каблешков. В хода на подготовката Гюргевските комитетски дейци набелязват три приблизителни дати за избухване на въстанието. В зависимост от степента на готовност на народа, то трябвало да се случи на 1-ви април, 1-ви май или 11-ти май, като пред ръководителите на четирите окръга стояла задачата да съгласуват крайна единна дата за въстание. С приближаването към решителното събитие, между революционните дейци и организаторите се появява и идеята за свикване на едно общо събрание, на което открито и честно да се обсъдят важни въпроси запредстоящите бойни действия.


За място на това събрание била избрана тиха, защитена навътре сред гъсти дъбови гори и скътана в полите на Средна гора местност, известна под името Оборище. Тук, в съдбовните дни между 13 и 16 април 1876 година, се събират представители и пратеници на всичките четири революционни окръга, които полагат клетва за вярност към общото дело и дават съгласие – в случай на предателство, въстанието да избухне и по-рано от предвидената дата. Последвалите събития само потвърждават тези опасения, а от историята всеки българин знае за драматичната и кървава съдба на Априлското въстание, превърналото се в героичен символ на борбата и жаждата на българите за свобода.


Историческата местност Оборище, разположена на около 7 км северозападно от Панагюрище и до днес пази сред вековна горска тишина и свято безмълвие спомен за пламенни слова за бунт, заедно със светлия идеалза свобода, братство и вярност към отечеството.


Независимо отпротиворечивите сведения на различните писмени документи относно точния брой на присъствалите на събранието на Оборище делегати от страната, историците са единодушни в определянето му като Първо Велико народно събрание. Вероятно сам, осъзнавайки важността на историческия момент и мястото на събитието, присъстващият Захарий Стоянов смело заявява: “Свалете шапки, свещено място е Оборище!”. Въпреки вековния гнет и мрак, тук за пръв път – смело, гордо и демократично, българският народ - в лицето на своите пратеници, ще заяви по категоричен начин воля за свобода, както и желанието си за бунт и борба до нейното извоюване. Общите цели, решения и съгласие, идеята за повсеместна революция, стремежът към равенство между хората без разлика на вяра и произход, сродяват горещо и силно делото на народните представители от Оборище с духа и вечните традиции на стараЕвропа. Днес, каменна алея отвежда всеки, който поиска да измине по стъпките на историята героичния път до мястото на съдбовното за България решение за всеобща революционна борба. Издигнатият, още през 1928 година паметник, с изписаните по него имена на участниците, продължава да напомня за самоотвержения героизъм, безкористните стремежи и чистите идеали на най-смелите българи, повели с юначна готовност българския народ на бунт за свобода. Всяка година, на 2-ри май – в историческа местност Оборище, се провежда тържествено национално възпоменание и се отдава заслужена почит и преклонение пред героичната саможертва на българския народ по време на Априлското въстание.


Оборище присъства в списъка от Сто национални туристически обекта под №36.Описание/адрес на местоположение:

Историческа местност Оборище се намира на около 7 км северозападно от град Панагюрище.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори