Кара дере Бяла | Guide359.com

Настаняване в Бяла:
Апартаменти в Бяла
Вили в Бяла

Кара дере

Категории: На море , Екология , Природа , Плаж , Природа , Къмпинг

Когато към пет сутринта слезеш от колата, първото което ти прави впечатление не е морето, а пясъкът. Аз имах чувството, че е син. Друга отсянка на синьото. По-мека от тази на водата и небето.


Ако стъпваш за пръв път на Кара дере се замайваш. Пред теб тихо се подсмихва морето. Зад теб се чува вятърът, който мъмри дърветата. На бежово-синия пясък тук-там спят хора, увити в спалните си чували. Има малко палатки. Вече е началото на септември.


И аз съм за пръв път тук. Бухвам се във водата, за да кажа „здрасти” на морето и след това заспивам. Когато се събуждам, слънцето отдавна се пули над мен, пясъкът изглежда бял, а водата има сребърни дантели по краищата си.


Кара дере е вълшебно място. Най-южната точка на варненското черноморие, близо до град Бяла. Нямаш обхват на телефона. За да се обадиш на близките си, трябва да се изкачиш доста нагоре към града. Ако нямаш ръчен часовник, няма как да разбереш колко е часът. Вода и храна трябва да си носиш. До плажа се стига с кола, колело или пеша. Няма нищо, което да трябва да направиш – освен да събереш дърва за огъня, който се пали вечер.


Ако погледнеш наляво, виждаш в далечината скалите на Бели нос. Ако погледнеш надясно – скалите на Черни нос. Никакви постройки. Нищо, което да напомня за цивилизация. За около час можеш да отидеш от единия нос до другия, да събереш мидички и камъчета и да се върнеш при палатката си. По пътя си ще видиш уникални изобретения, оставени от летовниците – хвърчило от торбички и клонки, беседка от преплетени клони, маса от натрупани камъни. Някой дори е направил слънчев часовник.


И все пак на Кара дере времето не съществува. Пясъкът и морето сменят цвета си поне три пъти за един ден и ти се чувстваш свободен, лек и безгрижен. Този начин за почивка на море няма нищо общо с почивката в курорт – никакви условности, никакви ограничения. Повечето хора тук не носят дори бански. Вечер, ако се почувстваш самотен край своя огън, можеш да посетиш съседите. Събират се големи компании. Винаги ще се намери някой с китара, друг ще приглася на импровизиран барабан, направен от голяма туба минерална вода.


Съветвам те някоя сутрин, докато останалите спят, да излезеш сам на разходка. Върви бавно и гледай внимателно. Непременно ще видиш как проблясват черните им гърбове в далечината – делфините. Четири или пет. Идват близо до брега. Ако си достатъчно бърз, можеш да се хвърлиш във водата и да плуваш към тях, така че да бъдете максимално близо едни до други. Да споделите морето си.


Едно от важните неща, за които трябва да следиш на Кара дере са дъждовете. Когато задуха вятър е неприятно, защото косата, очите, храната – всичко се набива с летящи песъчинки. Но ако завали и вали дълго, няма да можеш да излезеш с кола от местността, тъй като пътят е лош, черен и се превръща на огромна кална яма винаги, когато вали по-продължително време.


Другото, за което трябва да полагаш грижи е чистотата. На плажа и в гората няма кофи за боклук. Ако мястото наистина ти е харесало и искаш да се върнеш пак следващото лято и отново да потънеш в очарованието му, бъди истински егоист. Вземи отпадъците с теб и ги изхвърли в някоя от кофите за боклук в град Бяла. Така Кара дере ще бъде диво, красиво и магично място специално за теб и през следващата година.За автора:

http://mogilska.com

Описание/адрес на местоположение:

Кара дере, община Бяла, област Варна

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори