Историческият музей в град Правец Правец | Guide359.com

Настаняване в Правец:
Къщи за гости в Правец

Историческият музей в град Правец

Категории: Култура , Археология , Традиции , Музеи

Само на петдесетина километра от шумните и препълнени с хора улици, от километричните опашки от коли и отвратително мръсния въздух на столицата ни се намира малкото приказно градче Правец. Градът е разположен в подножието на Стара планина, а малките улички в него сякаш оживяват под лъчите на слънцето. Тук, в малкия град, където го няма това сиво ежедневие, като че ли всеки ден е различен, хората са все така топли и добри, тук въздуха е по–чист от всяко друго място. Излизайки на площада, се озовавам в Историческия музей на града, там където всеки човек добива представа за вековната история на страната ни, за непоклатимия български дух и богатата ни култура.


1981 година е годината, когато официално е открита сградата на Историческия музей, а с него и първата експозиция. Две години по–късно, музеят е включен в музейната мрежа на страната ни, а интересът към него нараства многократно.


Музеят е създаден с цел да събира, да изучава и да проследява развитието в Правец и региона. Няколко са и паметниците на културата в града, за които музеят полага грижи и на всеки национален празник се полагат цветя и почести.


През времето, експозицията на музея е променяна няколко пъти, като е запазена основната цел, а именно да представя на хората развитието на този регион от древността до първите десетилетия на двадесети век. В музея са обособени няколко отдела, като всеки отдел е представен с различна експозиция. Така например в една от залите могат да бъдат разгледани предмети, намерени при археологически разкопки в региона. Друга експозиция предлага на хората, да се запознаят с богатата култура на този край, показани са български традиционни носии и ръчно изтъкани черги.


Фондът на музея продължава да се обогатява и в него се пазят много ценни исторически и културни експонати. Музеят разполага с постоянна експозиция, както и зала за временни и гостуващи изложби. Също така за обогатяване на знанията си, всеки посетител може да посети библиотеката с богат литературен архив.


За това, ако някога имате възможността да посетите град Правец, не пропускайте да се отбиете до музея и да почерпите малко от славната история и богатата култура на този регион.Описание/адрес на местоположение:

Историческият музей се намира на площад Тодор Живков.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори