Чудната еко-пътека Деяница Чипровци | Guide359.com

Чудната еко-пътека Деяница

Категории: Екология , Природа , Екопътеки , Природа , Водопад

Благодарение не дивата си пророда страната ни се нарежда сред най–богатите страни в цяла Европа. Тук се срещат най–редките растения и животни, както и най – красивите естествени пейзажи. На територията на страна ни има множество национални и природни паркове, резервати и защитени местности. Ако тръгнете да опознавате чудните ни природни забележителности, няма да ви стигнат години.

Едно от най–красивите кътчета в страната ни е регионът на град Чипровци. Там има толкова много природни забележителности, исторически и културни паметници, колкото са звездите на небето. Чипровският край е мястото, където все още се помни нашето славно минало, а богатата ни култура е съхранена в множеството музеи и стари традиционни къщи.

Попадайки в това райско кътче, не се нуждаете от пътеводител, защото местните жители, са повече от учтиви и веднага ще ви заговорят на къде сте тръгнали и от какво се интересувате. Още щом заговорите, те ще ви насочат къде се намират чудните природни забележителности в региона, къде да разгледате и да се запознаете с културата и още много интересни места. Водени от страстта по природата, веднага ни насочиха към Чипровския водопад, но до там единственият път е през еко-пътеката Деяница, намираща се на не повече от десетина километра от града.

Тръгвайки по груб черен път, се озовавате до чешма с изградена маса и няколко столчета, изградени от дънери. Това е краят на черния път и началото на еко–пътеката Деяница. Почти изморени, поседнахме за кратко на красиво изградените пънчета, за наша голяма радост, чешмата все още работеше, а водата беше студена и благодатна. Времето минаваше, а слънцето не спираше да ни радва и да ни подканя да тръгваме за там, за където се бяхме запътили. Преминавайки през малко дървено мостче, пред нас се разкри невероятно красива поляна, тревата свежа и зелена, тук-там красиви пъстри цветя, птичките пеещи своята чудна песен, а ние изморени, но щастливи от видяното. Преминавайки през поляната успяхме да разгледаме много интересни растителни видове, а различни насекоми кръжаха около цветята и като малки деца се боричкаха, огряни от жаркото слънце. След поляната, се преминава отново през малко дървено мостче и пътят продължава нагоре в гората.

Тук могат да бъдат срещнати различни растителни видове, както и да си починете под сянката на високите дървета, строени, като войници едно до друго. Еко-пътеката е добре обозначена и на каратата и в самата местност ясно може да бъде различена, сред красивата природа. Еко–пътеката продължава до самия Чипровски водопад, на места е доста стръмно и доста екстремно, но за истинските пътешественици, това не може да бъде пречка. Времето, за което се преминава през еко–пътеката Деяница е около пет – шест часа.За автора:

Петър Димитров

Описание/адрес на местоположение:

Еко-пътека Демяница се намира на не повече от десетина километра от град Чипровци.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

04.09.2013 г. - Атанаска Петрова
Екопътека Деяница е чудесна, а водопада е уникален. Но продължителността на прехода е 40 мин., а не 4-5 часа. След проучване по бълг. сайтове се настроихме за преход от 5 часа, но се оказа, че с колата сме изминали част от пътя и след като вече не можеше да се мине с лека кола, я оставихме и продължихме пеша - 40 минути до водопада.
17.12.2012 г. - нео
Изглежда много красиво www.kovachica.tk
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори