Язовир Доспат Доспат | Guide359.com

Настаняване в Доспат:
Къщи за гости в Доспат

Язовир Доспат

Категории: Почивка на планина , Природа , Плаж , Природа , РиболовБях чела някъде една легенда , че когато Бог раздавал земите, българинът закъснял и на Бог му станало мъчно, че няма какво да му даде, затова му подарил късче от Рая. Да, това е само една легенда, но когато си изправен пред някоя зашеметяваща природна картина, си склонен да се закълнеш, че легендата е стопроцентова истина. Такова усещане изпитахме , когато пред нас се откри една от най- чудните гледки - към язовир Доспат , прозиращ през завесата от исполински борове,отрупани със сняг. Тогава непременно ти се иска да споделиш тази красота с някого. Всичко изглежда толкова първично и неземно. Тези искрящо-бели мигове те предизвикват да дойдеш на същото място , но в друг сезон, за да се увериш, че не си сънувал и въображението не те е подвело. Тогава откриваш, че си попаднал в плен на магията на природата.


Пътуваме по най-живописният път -от Сърница за Доспат- към най-високият язовир в България, разположен на 1 200 метра надморска височина и с внушителните размери 19 км дължина и около 1 км ширина. Построен е на р. Доспатска и е пуснат в действие през 1967г. Каскадата Доспат-Въча е най-големият хидро-енергиен комплекс в България. Още преди да стигнем град Доспат , не можем да устоим на приказната гледка и спираме да се полюбуваме. Водната повърхност не трепва.В нея, като в магическо огледало се оглежда безкрайното синьо небе и високите склонове на Западни Родопи. Огромни борове,стръмни склонове,полянки и навсякъде те съпътства миризмата на смола.Оставаш омагьосан и никога не си тръгваш от тук завинаги. В далечината, забулен в мъгла, е градът.


Отправяме се към него . Преди десетина години той не влизаше в маршрутите на масовия турист. Но сега по бреговете на язовира са построени много хотели и ресторанти и Доспат стана една от най-желаните дестинации. Срещаме група рибари . Естествено, язовирът е пълен с риба- костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва и риболовът е най-често практикуваният вид спорт. Тяхното любимо място е отвъд язовирната стена, на отсрещния край на язовира.


А ние, като всички, които обичат природата и приключенията продължаваме към Триград.За автора:

Светла Сирачкова

Описание/адрес на местоположение:

Смолян-Доспат

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори