Керамичният музей в село Бусинци Бусинци | Guide359.com

Керамичният музей в село Бусинци

Категории: Култура , Професии , Музеи

Село Бусинци се намира само на няколко километра разстояние от град Трън. Селото е разположено в планински район и малко хора са чували за него. В селото живеят няколко стотин души, като по-голямата част от населението са възрастни хора или техни потомци. Съвсем случайно преминавах през малкото селце, когато реших да се отбия до местният магазин, когато се разговорих с няколко възрастни мъже, които ме запитаха, дали не съм дошъл да разгледам музея, намиращ се в селото. В началото малко се смутих, защото не очаквах в това малко планинско селце да има нещо интересно. Интересното за мен беше чудната природа в региона, въпреки планинския релеф, на места имаше малки зелени поляни, от всякъде лъхаше спокойствие, беше много тихо, а под някои дървета сянката привличаше преминаващите наоколо.


Село Бусинци в миналото е било значим център на традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е била изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове. Историята показва, че в местната школа е имало над триста специални грънчарски колела, на които са изработвани съдове. Повечето от съдовете, които са били изработвани в школата са били от глина, защото в региона все още не е било добре развито медникарството. Музеят представлява средно голяма къща, където са изложени голяма част от съхранените ръчно изработвани съдове. Също така в музея има малко хранилище, в което се съхраняват още интересни керамични предмети. Всеки посетител има възможността да разгледа изящните изработки, както и да се наслади на красивите багри. Всички, ръчно изработвани съдове са били майсторски украсявани и все още впечатляват посетителите с красивите си разцветки. Все още към музея има човек, който ще ви разведе в малките стаички и ще ви запознае с историята на майсторите, както и с техните изобретения.


Също така в музея се съхранява пещ на повече от сто години, използвана от големият български майстор Петър Гигов.


Заслужава си да бъде посетен музей, а в селото има и малка туристическа хижа, която все още отваря за посетители.Описание/адрес на местоположение:

Керамичният музей се намира в село Бусинци, само на около десетина километра от град Трън.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

19.06.2010 г. - gabi
tfa selo e mn qko az imam vila tam i 4estno da vi kaja e mn qko
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори