Via Ferrata "Ледницата" Брестница | Guide359.com

Via Ferrata "Ледницата"

Категории: Екология , Развлечение , Природа , Пещера , Маршрут , Адреналин

Via – маршрут, Ferrata – желязо, метал. Via Ferrata – пътят на желязото. Любителите на адреналиновите приключения, предполагам вече се досещат за какво става дума. Вероятно, всеки изпитал и преживял тази авантюра, знае, че Via Ferrata e скален маршрут, оборудван със специални елементи – въжета, хватки, стълби и други, предназначени да помогнат на катерача да изкачи стената, като добавят допълнителна сигурност зацелта. Приключението е достъпно и предпочитано от всички, които могат да се изкачват по стълби, без да изпитват страх от височина. За човек, решил да предприеме изпълнението на това изпитание, не е необходим някакъв катерачески опит. Достатъчно е да се чувствате в добро физическо здраве. Обратният път след изминаване на Via Ferrata обикновено е по някоя планинска пътечка надолу.


Всъщност, страните, положили основите на това екстремно преживяване и атрактивен начин на спортуване, са Австрия, Италия и Германия. В далечната 1843 година в австрийския планински масив Дахщайн се появява първият подобен маршрут, а трийсетина години по-късно и вторият – този път в планината Цугшпитце. Истинският интерес към практикуването на този вид спорт избухва обаче към 60-те години на двадесети век, за да се стигне най-сетне до изграждането на Via Ferrata и у нас. „Ледницата” става името на първата нашенска Via Ferrata, защото е изградена в непосредствена близост до две от най-атрактивните български пропасти – Малката Ледница и Голямата Ледница. Двете пропасти се намират една до друга, западно от облагородената пещера Съева дупка. Спечелили са наименованията си заради поддържаните ниски температури, които в миналото почти през цялата година оставали минусови. С промените във времето и климата, тук отдавна обаче по скалите няма целогодишно ледени образувания. Затова пък и двете пропасти продължават да впечатляват с размерите и вида си, както и да привличат като магнит желаещите да изживеят едно необикновено приключение.


И все пак...Началото! Да не пропуснем имената на инициаторите за изграждане на първата Via Ferrata на територията на България. Тук, сигурно всеки ще се досети, че няма как самият идеен екип да не е изграден изцяло от ‘фератисти’. Това са Жорж Влайков, Орлин Атанасов и Ваньо Гьорев – все хора със сериозен опит в пещерното дело у нас, както и участници в множество български и международни експедиции и редица други заслуги в тази област. След като е решено да се изгради подобен маршрут, известен период от време отнема проучването на различни райони в страната, подходящи за тази цел, а после – и оформянето и подготвянето на проектната документация. Изграждането на Via Ferrata стартира през ноември’2006 година и продължава до 01.04.2007 година, когато е официалното откриване на съоръжението. Системата предлага турове с различна степен на трудност – от предизвикателни траверси до по-леки вертикални и хоризонтални разходки. Оттук нататък, всичко е само желание и упоритост да пребориш себе си и да докоснеш скалата – този феномен, на който толкова много си се възхищавал. Да преодолееш собствените си страхове, да си повярваш, както и на човека от другия край на въжето...А когато сам преминеш препятствието и се изкачиш, да извикаш гордо и развълнувано: “Аз успях!”


Ето, това е Via Ferrata – вълнуващо изпитание за човешките сили и възможности, както и начин да сме близо до природата, с усещането за нейната сила, неповторимост и величие. Via Ferrata “Ледницата” е много лесна за намиране. На 110 километра от София, веднага след края на магистрала Хемус се завива по пътя за село Брестница, като се следва четирикилометровото асфалтирано шосе към пещерата Съева дупка. Пространството около самата пещера е удобно място да оставите автомобила си. Маркирана пътека оттук ще ви изведе за около десетина минути до същинското изпитание – Голямата Ледница. Надявам се, че няма да сте се разколебали по пътя и с всичкото си желание, още по-стремително ще се впуснете в необикновеното приключение. Освен желание, ще ви трябва и подходяща екипировка. По отношение на безопасността, създателите на маршрута не допускат компромиси, и за да е колкото вълнуващо, толкова и приятно изживяването, всеки посетител получава подробни инструкции за обективните и субективни опасности. За тези, които предпочитат по-спокойните занимания и разходки, има маркирани еко маршрути. Те минават над Малката и Голяма Ледница и пресичат непокътнати гори - същински природен феномен. Днес, край Ледницата - самата природа, заедно с този неповторим атракцион Via Ferrata, предоставят невероятни възможности, както за индивидуални начинания, така и за семеен и приятелски отдих, а напоследък - и за сплотяване на колектива или така наречения тиймбилдинг.Описание/адрес на местоположение:

Via Ferrata "Ледницата" се намира в района на село Брестница, в близост до пещерата Съева дупка.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори