Язовир Сопот – риболов и красива природа Голяма Желязна | Guide359.com

Настаняване в Голяма Желязна:
Къщи за гости в Голяма Желязна
Хотели в Голяма Желязна

Язовир Сопот – риболов и красива природа

Категории: Екология , Плаж , Природа , Ски

Наскоро посетих още една интересна за рибарите дестинация - язовир Сопот. Язовирът е на 120-ина км от София и на 30-ина от Троян. Когато за първи път чух това име, помислих, че водоемът е близо до град Сопот. Хора, които ловяха риба на язовира обаче, разказаха, че всъщност той е наречен така на близко село, което също се казва Сопот. Съвсем близо до водоема е село Голяма Желязна. Разбрахме, че всъщност водоемът е създаден върху голяма част от землището на селото.


По думите на местните хора е изграден преди около 40 години. В справочната литература язовир Сопот се определя като четвъртия по големина в България. В него се влива река Топля, която извира от Балкана от едноименна пещера. Местните я наричат също Канала. През пролетта най-много рибари се струпват при вливането на реката във водоема. По думите им рибата се насочва в този участък, защото в него намира по-лесно храна.


Във вилните зони и селищата около язовира има къщи за гости, в които можете да отседнете за времето, през което сте решили да мятате въдици на язовирния бряг или просто да се наслаждавате на красивата природа наоколо. В една такава къща се настанихме и ние. Много от къщите са старинни и добре реставрирани. Чудесни са за отдих и релакс. Съчетанието от прекрасните вили, реставрирани по един прекрасен начин, красивата природа и водоема, който предоставя добри условия за риболов, превръшат язовир Сопот в една от предпочитаните за въдичари дестинации за риболовен туризъм. В ранна пролет на водоема се хващат предимно уклей и дребен костур. През лятото и есента обаче тук се хващат също бяла риба, шаран, каракуда, червеноперка, сом.


Така, доволни от уловената риба и отпочинали в условията на природата, си тръгваме от това прекрасно място – язовир Сопот. Препоръчвам на всеки любител на природата и риболова да посети това за един уикенд - няма да останете разочаровани.За автора:

Димо Янев

Описание/адрес на местоположение:

Язовир Сопот се намира на около 120-ина км от София и на 30-ина от Троян.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

10.07.2010 г. - Няма по-прекрасно място!
Уникално съчетание на язовир и Балкан - плаж, риболов, разходка, релакс! Всяка година се връщам там! Въздухът и природата са уникални! Водата на язовира е лечебна, въпреки липсата на реклама. Просто го изпитахме-съпругът ми и аз. Но да уточня, че язовир Сопот обхваща и землището на Лесидрен-едно село, което непременно трябва да се посети! Съвременно, организирано, чисто и гостоприемно!
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори