Геокомплекс Голяма Гарваница – на гости на ‘долната земя’ Летница | Guide359.com

Геокомплекс Голяма Гарваница – на гости на ‘долната земя’

Категории: Селски райони , Екология , Природа , Мероприятия , Природа , Пещера , Адреналин

Сред безспорните природни красоти на България своето незаменимо място отдавна са заели водопадите в местността Маарата край село Крушуна. Ако ви се прииска обаче да си забъркате коктейл от незабравими спомени и преживявания, то задължително към възхищението и красивите мигове край водопадите трябва да добавите и известно количество адреналин. Дали ви се вярва – незнам, но регионът около Ловеч предоставя и тази благодатна възможност. Независимо от посоката ви на идване, докато пътувате насам – наред с табелите, сочещи разположението и пътя към красивите водни каскади, паралелно се забелязват указанията и за още една природна забележителност.


И за да не остане човек в незнание що е това Гарваница, най-добре е да се отдаде на вярната посока. В случая, тя отвежда на около 21 км от град Летница, на километър и половина след село Горско Сливово в посока с.Кърпачево и на приблизително 300 метра встрани от пътя. Разстоянието между шосето и най-голямата естествена карстова пропаст у нас е малко и затова – още отдалеч, докато обхождате с поглед релефа на ландшафта в опит да направите поредното си лично откритие, и с просто око се забелязват очертанията на огромен отвор в земната повърхност. Това именно е пещерата Гарваница. Въпреки, че първоначално е обект предимно на научни наблюдения и изследвания, благодарение на инициативността на селската управа на Горско Сливово, още през 90-те тодини на миналия век, тук започва усилена дейност за разработване на терена около пропастната пещера като туристически обект. Около огромния – като гигантско земно гърло отвор, е издигната дървена ограда, която следва очертанията по ръба на пропастта. Заедно с това са оформени доста на брой кътове за почивка и приятен престой на туристите – навеси, дървени маси, пейки и пънчета за сядане. Изградени са и няколко каменни огнища, които любителите на барбекю и скара - по време на пикник, да използват безопасно за кулинарни цели. Както в слънчев, така и в дъждовен ден можете да се подслоните под симпатичните къщички с покрив от керемиди.


И все пак......нали за дозата адреналин бяхме дошли тук...Затова, нека оставим апетита и кулинарните способности настрана. Поемете дълбоко въздух и...да тръгваме към ‘долната земя’! Помните ли от детството си ония народни приказки, в които на най-малкия брат все му се налагаше да слиза до долната земя – я, за да спаси някоя принцеса от триглава ламя... я, за да издърпа нагоре двамата си по-големи и глупави братя...Къде е била тази пуста ‘долна земя’ може би ще разберете, ако се спуснете по тясната метална стълба. Напред и надолу. И докато дъното на Гарваница магнетично ще ви привлича стъпало след стъпало, удивлението от гледката наоколо не ще секва нито за миг. Имайте предвид, че спускането може да се окаже сериозно изпитание и открито предизвикателство за хора, които имат страх от височини. Дали с поглед ще измервате разстоянието от ръба на пропастта до нейното дъно и обратно като височина или дълбочина, е предпочитание, което оставям на собствената ви фантазия. Стъпите ли долу обаче, за пореден път, ще се убедите в едно – на този свят няма по-велика сила от Природата. Прохлада и наситен с влага въздух са истинските господари насред пропастта. Тъмен отвор в единия й край очертава входа към закритото пещерно пространство, в което липсва осветление и не е препоръчително за посещения от неподготвени за целта туристи. Минутите престой на гости на ‘долната земя’ ще ви позволят да успокоите разгневения си пулс и да вкарате количеството адреналин в допустимите граници.


Оттук нататък – по обратния път, стръмната стълба ще ви води нагоре към копринената синева на небето. А през това време - новодошли приключенци с вълнение ще чакат реда си да се спуснат там, където и вие до преди малко сте подреждали хаоса от внезапно връхлетели чувства, мисли и преживявания.
Описание/адрес на местоположение:

Пропастна пещера Гарваница се намира край пътя между ловешките села Горско Сливово и Кърпачево. Има табели.

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

25.06.2014 г. - Валентина Радева
Настаняване - hotelkroshuns.com
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори