До пещерата ,,Дяволското гърло” през зимата Триград | Guide359.com

Настаняване в Триград:
Къщи за гости в Триград
Хотели в Триград

До пещерата ,,Дяволското гърло” през зимата

Категории: Почивка на планина , Екология , Пещера
Когато за пръв път посетихме пещерата ,,Дяволското гърло”, беше зима и ни най-малко си нямахме представа за капризите на времето по тези места. Оказа се, че сме напълно неподготвени за тази своя авантюра. Пътят ни се стори много страшен (но не чак толкова в сравнение с пътят до Ягодина) - тесен и хлъзгав. Но пък приказната белота наоколо беше толкова измамливо красива, че си струваше да се изживее цялото вълнение около пътуването. Бяхме слушали много легенди, разказвани още по времето на траките, че тази пещера е входът към ада и че Орфей е взел съдбоносното решение да влезе в царството на сенките при любимата си Евридика.


Според друга легенда се твърди, че тук са се хвърляли тракийски вождовете, за да останат завинаги безсмъртни. Има и трета легенда, според която народът принасял в жертва най - красивите девойки, за да бъдат омилостивени злите сили.


Явно тази тайнствена пещера и в миналото, и днес, е провокирала човешкото въображение.


Пътувахме от Доспат към Триград. На 1,5 километра северно от село Триград спряхме на малък паркинг. Преди да влезем, уредникът ни изнесе беседа и ...ето ни в ,,гърлото на дявола” (името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава). Първите ни представи бяха по - скоро слухови, понеже наоколо ни обгърна тъмнина и единственото, което достигаше до нас, беше бучене и грохот. Тук думите са излишни, тъй като шумотевицата е толкова голяма, че никой не би могъл да те чуе. Свикваш с мрака и се отправяш към осветената част (в Бучащата зала, която има толкова огромни размери, че би могла да побере и катедралата ,,Александър Невски" - подземната река и най - високият подземен водопад на Балканския полуостров. Отвън ни бяха разказали, че хиляди хора са намерили смъртта си, погълнати от водите на подземната река, дори двама леководолази от Варна изчезнали завинаги, след като се спуснали да изследват дъното. Имаше и паметна плоча отвън на скалите. И до ден днешен изследователи не могат да намерят отговор, къде изчезват всички неща, които са погълнати от водите на подземната река (например 500 кубика дървени трупи). Побиваха ни тръпки, понеже беше много хлъзгаво, да не ни последва и нас същата участ при евентуално падане в реката.


Тук зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп. Ето и малко информация за произхода и размерите на страховитата пещера; тя се е образувала от река, падаща под земята от 42 м височина, дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На разстояние 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон -галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността.


Чувствахме се сякаш наистина сме били в отвъдното, когато излязохме на светло. На връщане пътят се вие отново през живописното Триградско ждрело. Планински зъбери предизвикват усещането, че си една прашинка. На места се спускат огромни ледени висулки като мечове. Търговци на мурсалски чай и ментов мед настояват да се опита от стоката им. Ароматът на билки ти се струва толкова екзотичен на белия фон.Описание/адрес на местоположение:

Доспат-Триград

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Докладвай за проблем или неточност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай за проблем или неточност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Списък на категориите
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори